НОВИНИ

Международно обучение на Червения кръст и Червения полумесец в Лозен

50 души от 5 континента от Червения кръст и Червения полумесец се включиха в реално полево обучение за работа при бедствия в село Лозен. Те оценяваха щетите след симулация на силно земетресение и правиха план как да помогнат на пострадалите по най-бързия начин. Целта е да бъдат подготвени специалисти за действие в глобален мащаб в случай на бедствие.

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:35, 13.05.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Мощно земетресение и много пострадали, за щастие без жертви, но с много изплашени хора. Екипите на Червения кръст са на мястото, за да помогнат на бедстващите. Спасителите са участвали в много мисии по целия свят. Казват, че тази фиктивна ситуация не се различава по нищо от истинските.

Франциско Малдонадо, Червен кръст - Женева: Тренираме хората по методологията учене чрез действие, така че това е експериментално обучение - поставяни всеки ден в различни ситуации, те се научават как да се справят с проблемите.

Мариана Стоянова, програмен мениджър на бежанско-мигрантската служба на БЧК: Когато в някаква точка по света се случи бедствие, да има подготвени хора и да се отреагира в рамките на от 24 до 48 часа да бъде човекът на мястото на събитието и да действа под напрежение.

Нужни са обаче не само комплексни технически умения.

Ясен Сливенски, ръководител на проекта: Да бъдеш до един пострадал и да го прегърнеш леко и да му кажеш: Това сме ние, тук сме, заедно сме, живи сме. Това е най-ценното!
Майкъл Джоукън, Червен кръст-Австралия: Това обучение е наистина полезно. Интересно е да видиш как хората работят заедно. Хора от много различни националности - от Америка, от Африка, от Азия. Аз идвам от австралийския червен кръст. Вълнуващо е наистина как една такава ситуация може да сплоти хората.

По-късно тренировката продължи с доброволци и служители от дирекция "Аварийна помощ и превенция" на Столичната община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук изтри над 20 италиански профила заради фалшиви новини
"Фейсбук" изтри над 20 италиански профила заради фалшиви новини
Започнаха преговорите за увеличение на цените на клиничните пътеки
Започнаха преговорите за увеличение на цените на клиничните пътеки