НОВИНИ

Президентът откри срещата на върха на ПСЮИЕ

Росен Плевнелиев откри срещата на върха на страните членки от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Форумът е под надслов „ПСЮИЕ - 20 години ключ към регионално сътрудничество". 20-тата юбилейна среща на ПСЮИЕ е последният акорд от българското председателство на организацията. Днес България ще предаде председателството на Хърватия.

президентът откри срещата върха псюие
bnt avatar logo
от БНТ
08:54, 01.06.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Гостите за събитието започнаха да пристигат към 9.45 часа таци сутрин, посрещнати лично от държавния глава.

На тази среща присъстват 7 президенти - на Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна Гора, Македония, Молдова и България. Тук е министър-председателят на Румъния, външни министри на страните от региона.

"Добре дошли в древна и красива София.Днес сме отново заедно тук, за да изпратим силен сигнал за Европа и света. Сигнал за диалог, разбирателство, добросъседство и сътрудничество. Сигнал за мирни и проспериращи Балкани", започна речта си Росен Плевнелиев.

;

Президентът отчете като голямо постижение приемането на обща позиция на региона и изработването на стратегия срещу радикализацията.

"Днес Европа е изправена пред рекорден брой кризи, само заедно можем да намерим правилните решения", изтъкна Плевнелиев. Нашият регион е незаобиколим фактор", допълни той.

По-късно днес участниците във форума ще приемат юбилейна декларация, в която ще отчетат направеното до момента и ще начертаят стъпки за по-нататъшно развитие на Процеса за сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ваньо Шарков: Случаят с Пирогов е въпрос на лоша организация
Ваньо Шарков: Случаят с "Пирогов" е въпрос на лоша организация
Порасналите деца на българското кино
Порасналите деца на българското кино