НОВИНИ

Срив в акциите на Дойче банк заради полицейска операция

Само за няколко минути акциите на най-големия финансов институт в Германия, Дойче банк, се сринаха. В централата във Франкфурт се провежда мащабна полицейска операция, в която участват 170 служители на реда. Те събират доказателства по тежко обвинение - пране на пари. Претърсвани са и офисите на Управителния съвет.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:29, 29.11.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Около стъклените кули на банковата централа са паркирали полицейски коли. Вътре се изземват компютри и документи. Става въпрос за мащабни обиски, които се извършват в шест сгради и могат да продължат до утре. За отправна точка на разследващите във Франкфурт служи базата данни с поверителни документи на 130 000 световни личности, известна като „Офшорлийкс" от 2013 г., а както и „Панама пейпърс" с данните от компанията "Мосак Фонсека" от 2016 г. Обвиненията са тежки - за пореден път пране на пари.

Надя Нийсен, говорител на прокуратурата във Франкфурт на Майн: В момента разследванията се водят срещу две лица. Заподозрени са и други, ръководители в компанията, които все още не са идентифицирани.

Подозренията са от лятото, когато са проучени нови материали от споменатите масиви с данни. От тях излиза, че Дойче банк е помагала на свои клиенти да откриват фирми в т.нар. данъчни оазиси в офшорни зони и така е съдействала за укриване на данъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грузия ще има първия президент жена в историята си
Грузия ще има първия президент жена в историята си
Задържаха с подкуп директора на Държавно горско стопанство-Силистра
Задържаха с подкуп директора на Държавно горско стопанство-Силистра