НОВИНИ

"Сърцето на Италия" е сринато със земята

Земята в Италия продължава да се тресе. За денонощие са регистрирани около 460 вторични труса. В района е обявено извънредно положение. Джанан Дурал разказва за новата трагедия, сполетяла италианския народ 7 години след смъртоносното земетресение в областта Абруцо, когато бяха сринати 26 селища.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:08, 25.08.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Oт красотата на Аматриче няма и помен. Преди трагедияата градът е наброявал близо 3000 души. Tрусът от 6.2 по рихтер сравни със земята 3/4 от него, а останалата част е опасна за обитаване. Броят на жертвите постоянно се увеличава, стотици хора се водят в неизвестност. Изградени са полеви болници, в които да бъдат лекувани пострадалите, защото съществуващите са твърде опасни.

Серджо Пирози, кмет на Аматриче
Ето там беше киното, до него имаше ресторант, няколко къщи, общината. Сега не остана нищо.

Кратките мигове на радост са в моменти като този - спасителите са открили жива 10-годишната Джулия. Прекарала е 15 часа под руините на дома си. Не е известно каква е съдбата на семейството ѝ.

Тежка е обстановката и в съседните градове Акумоли и Пескара дел Тронто. Повече от 5000 спасители се надпреварват с времето в търсене на оцелели след труса - с тежка техника и с голи ръце. С всеки изминал час обаче шансът на затрупаните хора намалява, а до края на деня, спасителните операции има вероятност да бъдат прекратени.

Лоренцо Боти, пожарникар
Продължаваме да търсим хора с кучетата, координираме се с останалите екипи. Правим всичко по силите и ни остава само да се молим, че ще намерим още оцелели.
;

Няма сигурна информация за броя на хората, които са били в района на труса във фаталната нощ на вторник. В Аматриче се е провеждал фестивал и по това време на годината, областта е пълна с туристи. Трусът става в късните часове на нощта, когато по-голямата част от хората спят.

Премиерът Матео Ренци благодари на всички, които оказват съдействие на пострадалите и обеща хората, които са засегнати от бедствието, да бъдат освободени от данъци. Правителството ще отпусне 50 милиона за възстановяването на сринатите сгради. Тази вечер италианският кабинет се събира на извънредно заседание, очаква се в централната част на страната да бъде обявено и бедствено положение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти заминават за Великобритания без страх от Брекзит
Студенти заминават за Великобритания без страх от Брекзит
САЩ и България ще извършват общо военно патрулиране в региона на Черно море
САЩ и България ще извършват общо военно патрулиране в региона на Черно море