Стандартите за качество на храните да бъдат заложени в законодателството. Тази идея предложи председателят на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори Десислава Танева, по време на кръгла маса на тема "Информиран или манипулиран е българският потребител за качеството на храните".
Трябва да бъде създадена правна рамка, която да даде дефиниция за "качество", смята Танева. Тя каза още, че потребителите са изгубиили доверие в българските стоки и от съдържанието на етикета не могат да преценят дали един продукт е здравословен за тях. Затова според нея е необходимо да бъде веведен само един знак, който да показва, че продуктът е качествен. Според представители на бизнеса и специалисти по Европейско законодателство обаче не е възможно да бъдат наложени задължителни стандарти за качество и законът урежда храните да бъдат безопасни, а тяхното качество е субективен критерий.
Десислава Танева - председател на Комисията по "Земеделие, храни и гори":
Въвеждане на стандарти за здравословни, качествени храни, стандарти обаче по критерии, които са единни и които са определeни с помощта на науката за здравословното хранене, защото обратното би означавало да въведем в заблуждение потребителя.
Картата на неравенството по рафтовете: Големите вериги в София са 244 и едва 3 във Видин
Хазната е загубила близо 580 милиона лева от недекларирани горива през 2024 г
"Летяха куршуми, нямаше къде да се скрием": Атентат в Сидни разтърси света в първия ден на Ханука (ОБЗОР)
Украйна се отказва от членство в НАТО в замяна на гаранции за сигурност от САЩ и Европа
Как „Българската Коледа“ помага на 11-годишно дете с аутизъм да напредва и да общува?