НОВИНИ

Стивън Хокинг превзема Космоса със 100 млн. долара

Руският милиардер Юри Милнър обяви в Ню Йорк проект на стойност 100 милиона долара за търсене на живот в дълбокия Космос. Към начинанието е привлечен и световноизвестния физик Стивън Хокинг.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:28, 13.04.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още
стивън хокинг превзема космоса 100 млн долара

Изпращане на множество малки космически кораби, всеки с тегло по-малко от 28 грама, до съзвездието Алфа Кентавър - това е замисълът на представения проект. Захранвани от лъчите на огромен лазер на Земята, нано-спътниците ще се движат със скорост една пета от светлинната. Пътуването до целта ще продължи 20 години.

Стивън Хокинг - физик: "Голямата пречка е огромното разстояние между нас и звездите. Сега можем да го преодолеем със светлинни лъчи и най-лекия космически кораб, построяван някога. Така можем да осъществим мисия до Алфа Кентавър в рамките на едно поколение".

Планът е малките космически апарати да стартират от по-голям кораб, изведен в околоземна орбита. При достигане до целта, данните от наблюдението ще пътуват обратно до Земята 4 години. Четири светлинни години са равняват на 40 трилиона километра - разстоянието до Алфа Кентавър.

Юри Милнър - предприемач: "Това е звезден чип, вафла, съдържаща камери, фотонни ускорители, навигационно и комуникационно оборудване. Всичко това с размери на пощенска марка, само малко по-дебела. Това е подходът на Силициевата долина към космическите полети. Напълно работеща космическа сонда, която се държи с два пръста и може да се произвежда масово на цената на един АйФон".

Юри Милнър е известен с прозорливите си инвестиции, например в социалната мрежа Фейсбук и в китайска компания за смартфони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пролетно почистване във Варна
Пролетно почистване във Варна
Испанската полиция арестува мъжа, доставил оръжието на Амеди Кулибали
Испанската полиция арестува мъжа, доставил оръжието на Амеди Кулибали