НОВИНИ

Столична община ще сложи камери в яслите

Това обяви в "Денят започва" ресорният заместник кмет Дончо Барбалов. Утре майки организират протест заради зачестилите случаи на насилие в детски градини и ясли. Освен камери в детските заведения, те настояват и за ежегодни психологически тестове за възпитателите.

bnt avatar logo
от Карина Караньотова
16:30, 09.05.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Камери ще бъдат монтирани във всички самостоятелни ясли на територията на Столичната община. Това е една от мерките, които предприемат от отговорните институциите, след излъчения запис от 45 ясла Майор Томпсън, на който се чува как възпитателките крещят на децата и ги заплашват.

Майките, които утре излизат на на протест, искат камери да има и в детските градини, както и ежегодни психологически тестове на работещите в системата. Другите искания са увеличаване на персонала, ефективни разследвания при сигнали за насилие и тежки дисциплинарни наказания при доказано провинение.

Организаторите на протеста са доволни, че вече е започнало поставяне на камери в яслите, но не смятат, че това е достатъчно.

Теодора Алексиева: Ние искаме и в градините, самия протест не е само във видео наблюдението, а ние се стремим към цялостна промяна в образователната система.

В момента за една група в ясла отговарят една медицинска сестра и една възпитателка. Понякога групите достигат и над 30 деца.

Кристина Игнатиева: Един учител няма как да има 35 чифта очи, това е пълно безобразие, как очакваме да не стават инциденти.

Майките искат по-млади учителки, които познават съвременните методи за обучение и отглеждане на деца.

От общината признават за проблема с персонала, който все по-осезаемо не достига. Голяма част от възпитателките са в предпенсионна възраст, а нови желаещи - няма. Увеличението на заплатите е от основните мотивации и затова ще се работи по този въпрос. Първи на опашката обаче са учителите.

Дончо: Естествено всички знаете, възнагражденията на учителите са голям приоритет и се надявам това ще се развие положително следващите години, за да може те да получават едно добро възнаграждение за нелеката си работа.

Друга мярка, която предвиждат от общината, е да се засили контактът между директорите и родителите, за да се избягват конфликтни ситуации.

Протестът "Не на насилието в детските ясли, градините и училищата" ще се проведе утре от 11:00 часа пред сградата на общинските дирекции "Образование" и "Здравеопазване".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преподавател по биология ще е Най-добрият учител, когото познавам тази сряда
Преподавател по биология ще е "Най-добрият учител, когото познавам" тази сряда
Образувано е производство по случая със срещата Цацаров-Дончев
Образувано е производство по случая със срещата Цацаров-Дончев