НОВИНИ

Столичната полиция разкри канал за крадени коли към Русия

Столичната полиция разби канал за крадени джипове към Русия. В операцията са участвали барети от спецотряда "Кобра". От МВР заявиха, че са задържали един от най-опитните автокрадци у нас - Павлин Петров - Пери, който е с богато криминално досие. Как е действал канала за крадени автомобили разказва Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:14, 15.08.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В неделя през нощта автокрадците задигнали луксозен джип модел 2016-та година. Откарали го в гараж в квартал "Овча купел", там обаче били задържани от спецотряда 'Кобра".

Пламен Максимов, сектор "Престъпления, свързани с МПС", СДВР: В предварително нает гараж. С фалшива самоличност е нает гаражът. Ползват си го и се опитаха вътре да го укрият.

Групата е подбирала на случаен принцип само два определени модела нови джипове. Гледали единствено да няма камери и свидетели. Всичко приключвало за не повече от минута благодарение на модерната техника, с която разполагали.

Колите се карали в софийски гаражи, където престоявали за кратко - докато се подготвят фалшиви документи и се поставят специални "тапи", които заглушават GPS сигнала. След като колата стане непроследима, се изкарвала от София. От МВР разказват, че мощните джипове дават сериозна преднина на крадците при евентуална гонка.

Пламен Максимов, сектор "Престъпления, свързани с МПС", СДВР: Лицата вече стават много агресивни при задържане. Представете си като се качат в чисто нов джип. Той е над два тона и половина. Такъв автомобил като потегли просто няма спиране.

Автокрадците показват и завидна бързина, когато разглобяват колите за части. Така изглежда скъпа немска лимузина два часа, след като попадне в гаража. От МВР разказват, че автокрадците предпочитат автомобили с фабрични аларми. Причината - успяват по-лесно да ги изключат.

Пламен Максимов, сектор „Престъпления, свързани с МПС",СДВР: Когато хората си монтират аларма, която струва 50-80 лв., това ги бави. Те не искат да се занимават с такива автомобили, защото губят време и тогава вече може някой да ги види.

От един нов автомобил чистата печалба е между 15 и 20 000 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарната кула в Самоков се превърна в арт инсталация
Пожарната кула в Самоков се превърна в арт инсталация
Затвориха въздушния ресторант Вечеря в небето във Варна
Затвориха въздушния ресторант "Вечеря в небето" във Варна