НОВИНИ

Стотици каталунци искат референдум за независимост (СНИМКИ / ВИДЕО)

700 каталунски кметове, подкрепени от стотици граждани протестираха в Барселона, срещу намерението на властите в Мадрид да им забранят провеждането на референдум. Местният парламент в Каталуния планира допитване за независимост на първи октомври. Испанското правителство заяви, че той е в разрез с конституцията. Премиерът Мариано Рахой заплаши с уволнение и дори арест всеки общински кмет, който осигури място за гласуване.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:04, 16.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

700 кметове от Каталуния изразиха подкрепата си за референдума за независимост на автономната област. Към тях в Барселона се присъединиха и редови граждани с викове "ще гласуваме". Протестът е в отговор на опитите на правителството на Мариано Рахой да попречи на вота. Мадрид вече наложи контрол над разходите на Каталуния, с мотива, че това е единственият начин да не се финансират незаконни дейности.

Мариано Рахой, премиер на Испания (15.09.2017 г.): Държавата ще плаща до голяма степен заплатите на държавните служители. В това ще се изразява контролът над разходите и той ще остане в сила, докато продължава необичайната ситуация.

Испанската прокуратура ще разследва разбунтувалите се кметове. Всеки, който не окаже съдействие ще бъде арестуван. Полицията обискира печатница в Барселона, в търсене на бюлетини, предизборни брошури и урни. Иззети са повече от 100 хиляди пропагандни плаката.

Каталунският премиер Карлес Пучдемон и кметицата на Барселона Ада Колау определиха действията на испанското правителство като "безпрецедентна офанзива от репресии". В писмо до премиера Мариано Рахой и крал Фелипе VI, те призоваха за политически диалог.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Съдът пусна под гаранция мъжа, който нападна незрящи туристи в Несебър
​Съдът пусна под гаранция мъжа, който нападна незрящи туристи в Несебър
Пхенян показа кадри от изстреляната вчера балистична ракета (СНИМКИ)
Пхенян показа кадри от изстреляната вчера балистична ракета (СНИМКИ)