НОВИНИ

Протести "за" и "против" строежа на втори лифт в Банско

Жители на Банско и региона отново излязоха на протест и поискаха втори кабинков лифт. Само месец, след като блокираха движението при входа на курортния град, хората отново протестираха, този път на главен път Е-79 край Симитли.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
20:56, 13.12.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Стотици хора от Банско, Добринище, Разлог и Симитли се събраха на главния път за Гърция. Хората се обявиха срещу зелената мафия, която според тях блокира развитието на ски зоната, както и на целия Югозападен регион като пречи на изграждането на АМ "Струма".

Протестът е организиран от Сдружение "Бъдеще за Община Банско" и е подкрепен от 13 неправителствени организации, сред които Асоциацията на пострадлите от катастрофи, Асоциацията за селски и екологичен туризъм, сдружение "Природата за хората и регионите" и много други.

Недоволните заявиха, че не са обезверени след вчерашното решение на министъра на околната среда и водите да оттегли проекта за ски зона "Банско", защото проектът на плана за управление е в процедура на обществено обсъждане до 22 декември 2017 г. След това и двете точки ще бъдат внесени заедно на следващо заседание на Министерски съвет.

В същото време еколози се събраха на протест в София.

Протестиращите хора от Банско и региона казаха, че ако отново не бъдат чути ще протестират и в столицата. Чуха се и мнения за блокиране на гранични пунктове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ 2 Общината реши да запази филиал на поликлиника
След репортаж на БНТ 2 Общината реши да запази филиал на поликлиника
​Какво мисли МОН за таксата от 1 лев при личните лекари за медицинска бележка ​
​Какво мисли МОН за таксата от 1 лев при личните лекари за медицинска бележка ​