НОВИНИ

ОТ СЕДМИЦАТА: Стъпка към отпадане на гео-блокирането

През седмицата Европейският парламент прие резолюция, с която призовава да се прекрати геоблокирането в Интернет.

Владислав Велев
от Владислав Велев
09:19, 23.01.2016
Чете се за: 01:38 мин.
По света
седмицата стъпка отпадане гео блокирането

Кевин е от поколението англичани, които толкова са свикнали с интернет, че не могат да си представят какъв е бил животът преди да бъде създадена световната мрежа. За 22-годишния младеж гледането на телевизия става преди всичко от таблета и смартфона му, през сайтовете на телевизионните компании. Кевин не разбира защо трябва да чакаш конкретен час, за да гледаш любимото си предаване, като може да го изгледаш в удобно за теб време, ако дори и на части, ако нямаш време, през видеопортала на телевизията, която го е излъчила,

Кевин е и от поколението, израснало с нискотарифните авиокомпании, за което Европа наистина е обединена. На няколко пъти през лятото с приятели отскача до испанските курорти. Тогава обаче трябва да промени навика си на гледане на телевизия, защото в случая Европа не е обединена, а разделена. Кевин няма достъп до любимите си предавания, излъчвани по ББС. Когато се опита да зареди някое предаване се появява надпис, че то не е достъпно извън Великобритания. Това си нарича геолокиране - установяване мястото, откъдето потребителят ползва интернет.

Сега всяка страна от Европейския съюз има различен закон за авторското право, който ограничава разпространението на телевизионни програми почти изключително само на територията на съответната държава. Заради това и гледането на програмите БНТ1 и БНТ2 през сайта www.bnt.bg може да става само от територията на България. БНТ Свят може да се гледа отвсякъде, но излъчваните там предавания са със специфични права за разпространение.

Естествено, и за подобни случаи има заобиколен път. Чрез т.нар. прокси връзка можем да излъжем компютъра отсреща, че се намираме в друга държава и така да гледаме телевизионното съдържание, предназначено само за там.

Гео-блокирането вече е отживелица, смята Европейският парламент. Евродепутатите приеха резолюция, с която призовават да се сложи край на тази практика. Парламентът призова Европейската комисия да предложи законодателство, което да прекрати блокирането на достъпа до електронни услуги и стоки на базата на IP или пощенски адрес и на държавата на издаване на кредитна карта. Евродепутатите се опасяват, че Европа ще изостане в сферата на цифровата свързаност и т.нар. “интернет на нещата”. Резолюцията на парламента не дава гаранция, че гео-блокирането ще отпадне скоро, но е стъпка към това.

Европейските комисия и парламент работят и за регулиране на цените на пощенските услуги. Идеята е цената да се изчислява на база разстояние на доставката, а не държава. Сега има странни случаи. Например изпращането на колет от австрийския град Парндорф до словашката столица Братислава - на около 30 километра, струва няколко пъти повече, отколкото изпращането на същия колет до другия край на Австрия на 500 километра. Причината е, че изпращането на колета от Парндорф до Братислава се води международна услуга. Много онлайн търговци се оплакват, че това пречи на бизнеса им и трябва да бъде променено.

Макар, че не е ясно кога ще отпадне гео-блокирането, не е невъзможно да се случи. Преди десетина години и идеята за отпадане на роуминга при мобилните телефони звучеше невероятно, а това ще стане факт от април 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четвъртата индустриална революция
Четвъртата индустриална революция
По-добре учебници след година, отколкото - лоши учебници
По-добре учебници след година, отколкото - лоши учебници