НОВИНИ

Стрелба с "Калашников" - хоби на все повече хора у нас

Курсовете по учебна стрелба с ,,Калашников" става все по-популярни у нас. Легендарният руски автомат се превръща в ново хоби за мнозина, които търсят силен адреналин. „Калашников" влиза в Книгата на рекордите Гинес като най-разпространеното оръжие в света. По данни на оръжейните търговци в днешно време на планетата има не по-малко 100 милиона бройка. В края на септември в Москва беше открит паметник на Михаил Калашников. Оръжейният конструктор почина в края на 2013 година на 94-годишна възраст.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
14:27, 01.10.2017
6635
Чете се за: 01:11 мин.
Още

Приет на въоръжение в повече от 100 страни, "Калашников" изпреварва космическите апарати и ядрената бомба сред постиженията на ХХ век. Според неговия създател тайната се крие в простотата, надеждността и лесната употреба на автомата. Първият урок получаваме от преподавателя по спортна стрелба проф. Иван Ачкаканов.

Проф. Иван Ачкаканов, преподавател по спортна стрелба в НСА: Както ви казах, заели сте правилното положение. Хващате оръжието. Прицелвате се и равната мушка я поставяте в центъра на целта. Стреляте, докато свършат патроните.

На стрелбището инструкторите разказват, че любителите на силния адреналин се увеличават. Тук идват хора с най-различни професии, някои дори за първи път хващат оръжие.Боеприпасите се купуват на място. Екипировката включва тактически колан, очила, антифони и наколенки.

Калоян Пенев е компютърен инженер. Това е първата му стрелба с автомат. Тук успява да се разтовари от натрупания стрес през седмицата.

Калоян Пенев: ,,Дишането най-трудно се контролира, за да бъде уцелена точно целта. Пръста малко ме боли от спусъка, но като цяло беше ок. Имах някои пропуски."

На стрелбището инструкциите за безопасност са първото нещо, което курсантите научават. След това се запознават с оръжието, начина на зареждане и правилната стойка. При работа с инструктор не се изисква разрешително за оръжие. Не се допускат лица под 18 години.

проф. Иван Ачкаканов: Всеки един си казва няма нищо по-лесно от това и аз мога да го направя? Когато вие застанете зад оръжието усещате, че нещата не са точно така. Самият стрелец изпитва много особени чувства, емоции, които остават за самия него, а емоцията е още по-голяма, когато уцелиш и то няколко пъти.

Но за да станеш добър стрелец се иска много повече от няколко часа на стрелбището разказва проф. Ачкаканов.

проф. Иван Ачкаканов,,Това е доста дълъг процес. Един стрелец не става за една, две години. Много време трябва да мине."

По данни на оръжейните търговци в днешно време на планетата има не по-малко 100 милиона бройки от легендарния автомат. В края на септември в Москва беше открит паметник на Михаил Калашников.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въоръжен нападна полицай в Канада, разследват за терористичен атентат
Въоръжен нападна полицай в Канада, разследват за терористичен атентат
57 музиканти се включиха в XXI Международен конкурс за класическа музика
57 музиканти се включиха в XXI Международен конкурс за класическа музика