След 15-и септември ще зачестят проверките на Агенцията по безопасност на храните и инспректорите от училищното и столово хранене, във варненските детски градини и ясли. На стриктнен контрол ще подлежат доставката, съхранението и обработката на отделните групи продукти.
Акцент в проверките тази година ще бъде съхранението и обработката на яйца, риба и млечни продукти. Всеки един от продуктите трябва да попадне първо тук в специалния подготвителен сектор. За яйцата, например, инспекорите ще следят дали се спазват следните стъпки.
Милена Александрова - Общинско предприятие ученическо и столово хранене - Варна
"В подготвителната те претърпяват измиване с натриев бикарбонат и след това с еднопроцентен разтвор на йодалин се дезинфекцират. В кухнински съдове поставени, тръгват към топла кухня за съответната обработка.”
На проверка ще подлежи и спзването на хладилното и нехладилно съхранение на храната.
Милена Александрова- Общинско предприятие ученическо и столово хранене-Варна
”Самото съхранение е разделно. Хладилно и нехладилно съобразно вида на хранителния продукт, който получаваме. Отделно хладилното съхранение отговаря на изискванията млечните продукти отделно съхранени при температура от 2 до 6 градуса”.
Ще се контролира и самото съдържание на храната и дали то отговаря на задължителния БДС стандарт. На вниманието на инспекторите ще бъде дали на децата се подная качествено месо и месни продукти. Санкциите при открити нарушения са от 1000 до 3000 лева.