Студентки от Пловдив, които преди месеци спечелиха общинския конкурс "Най-добър млад предприемач", вече развиват успешен бизнес с производството на здравословни храни. С проекта си момичетата създават първата в града пекарна за изцяло безглутенови изделия. Така изпълняват и целта си да помагат на хора със здравословни проблеми.
Таня, Иванина и Йоана се срещат в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Бързо установяват, че имат сходни идеи и така приятелството им прераства в общ бизнес. Заради трудностите с намирането на храни без глутен у нас момичетата решават, че това е тяхната мисия.
Таня Григорова: Видяхме, че има липса на такива продукти, че няма откъде да си закупиш нещо подобно. Трябва да си приготвяш всичко в къщи, което в днешно време е доста сложно и затова се насочихме именно към тази кауза.
Момичетата работят по 7 часа на ден в пекарната и за момента предлагат 30 различни изделия. Държат много не само на вкуса, но и на визията на произведенията си.
Иванина Черкезова: Суровините в България, които ние използваме за момента, са доста иновативни, но ние търсим доставчици, сигурни доставчици и все повече намираме.
Йоана Желева: Не всичко е възможно да бъде българско. Например кокос не се произвежда. Иначе се стараем от млечните продукти, яйцата - тези неща, плодове, да бъдат български. Ние подкрепяме българското производство.
Студентките са се заели с предизвикателството да адаптират типично български тестени храни за хората с непоносимост към глутен. Посещават ги и тези, които просто държат да се хранят здравословно.
Мариела Стефанова: Всяка идея на млади хора аз я насърчавам. Забелязах, че е ново и искрено им желая успех на тези мили момичета.
Сега пред тях са държавните изпити, а обучението им по маркетинг им помага за доброто представяне на дейността им.