ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Субсидират допълнително планинското животновъдство

bnt avatar logo от Величка Петкова
A+ A-
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Смолян има нужда от постоянен фермерски пазар, където земеделските производители да предлагат продукцията си и директно да контактуват с потребителите. Това стана ясно при откриването на изложението "Подкрепяме българското", организирано от Министерството на земеделието. Преди това във фоайето на театъра в Смолян се проведе кръгла маса за проблемите в сектора.

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.

Повече от 30 земеделски производители и преработватели от цялата Смолянска област бяха изложили продукцията си на базара. Картофи, боб, ябълки, билки, мед, все местно производство. Един от основните проблеми на земеделците се оказа именно реализацията, защото в планината продукцията е в по-малки количества, а производството е трудоемко.

"Всичко почти, при нас терените се работят ръчно и затова това е най-голямата трудност."

Няколко малки мандри също бяха изложили продуктите си. Сред тях беше и Васил Мухтарев, който отглежда 600 овце и произвежда кашкавал и сирене само от овче мляко.

Васил Мухтарев - земеделски производител
"Работиме само наша суровина, не изкупуваме друга суровина, така че проблем със суровината нямаме. По-скоро проблема е кога най-после ще се разграничат истинските неща от имитациите."

Смолянският регион има изключителни възможности за развитие на млечното и месното животновъдство с екологично чисти продукти, които да имат специфична ниша на пазара, подчерта на кръглата маса зам.-министърът на земеделието Свилен Костов. Министерството вече е направило промяна в политиката на субсидиране, като от следващата година ще се обърне специално внимание на планинското животновъдство.

Свилен Костов - зам.-министър на земеделието и храните
"Нещо което до момента никога не беше отделяно като приоритетен сектор. Ние го предложихме като нов тип схема за подпомагане несвързана или поне без ограничение от гледна точка на отглежданите животни, защото знаем, че в планинските региони е много трудно сформирането на големи ферми от по 100 и 200 и нагоре говеда, както в равнинните територии има такива ферми да, но тук това няма как да се случи, много е трудно."

Заместник-министърът допълни, че инициативата "Подкрепяме българското" не е еднократна, а целта ѝ е да повиши интереса на българските потребители към хранителните стоки и продукти, произведени от нашите родни производители.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?