Новите суперхрани, които са хит в Европа, вече набират популярност и у нас. Студенти от Университета по хранителни технологии разработват практични бързи приложения на здравословните продукти в ежедневието. Смути от български водорасли и комбиниране на различни храни във фюжън кухнята са част от разработките, представени на Десетата национална научно-практическа конференция в Пловдив.
Основна характеристика на фюжън кухнята е смесването на храни и аромати от европейски и азиатски традиционни рецепти. Често обаче това е непосилно скъпо предизвикателство за българските кулинари. Затова пловдивски студенти предлагат успешно заместване на продукти и подправки, като се запазва вкуса на ястието.
Александра Касабска, студент от Молдова в УХТ: "Например в технологията на карпачо от октопод заместваме октопода с нещо по-евтино - например пипало от калмари, кориандър може да се замести с дивисил или едемама може да се замени със зелен боб."
Популярните по света зелени водорасли имат своя еквивалент и в България. У нас спиролината се произвежда и в биореактори, които запазват екологичните ѝ свойства. Най-лесно тази супер храна може да се консумира под формата на смути. Напитката е витаминозна бомба, която се предпочита от спортисти, защото носи много енергия и спомага за натрупване на мускулна маса в организма.
Благовест Дошев, студент в УХТ: "Сезонни плодове и зеленчуци, добавяме елемента на спиролина: портокали, ябълки, краставици, мента, тиква, чиа."
Студентска разработка предлага изграждане на високо технологично предприятие за безотпадна преработка на миди и охлюви по Българското черноморие.