НОВИНИ

Свлачище заплашва да събори къщи в търновско село

След обилните дъждове и снеготопенето огромно свлачище се активизира във великотърновското село Калайджии и прекъсна основния път. Тоновете земни маси продължават да се срутват и обхващат все по-голяма територия, която вече се простира на площ от 50 декара, като за няколко дни асфалтът на пътя е пропаднал с повече от три метра. Има опасност свлачището да затрупа къщите на част от селото.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
19:54, 14.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Хората, които живеят в непосредствена близост до свлачището, вече седмица живеят в постоянен страх, тъй като то всеки момент може да срути къщите им. 50 метра от асфалтовия път, който свързва двете части на село Калайджии вече липсва.

„Ние сме в капан. Страхуваме се много как няма да се страхуваме, а гледай какво става, като тръгне, смятай заминава и къщата и ние със все къщата заминаваме.!"

„Има и къщи и може да ги затисне и тях. Нито линейка може да стигне... откъснати сме! "

Бисер Чинов, кмет на село Калайджии: Ако продължи има възможност да се съборят от горната страна две-три къщи, а на долния край има къща, в която живеят възрастни хора и има възможност и тя да се затрупа. Вече както виждате стана около 2 - 2,50 надолу!

Опасният участък на пътя е на около метър от друг път. Ако и това трасе бъде засегнато, 1/3-та от селото ще остане откъснато от света.

Пенчо Чанев, кмет на община Златарица: Пропукването е доста сериозно, според специалистите свлачището е на много голяма дълбочина и утре вече ще кажат компетентно. Следим го постоянно и ако утре специалистите от Геозащита, че има опасност да продължи свлачищния процес, вероятно хората ще бъдат евакуирани.

От Община Златарица разчитат на финансиране от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за укрепване на свлачището и ремонт на пътя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е започнал ремонтът на къщата на Христо Смирненски
Все още не е започнал ремонтът на къщата на Христо Смирненски
Свлачището по пътя Смолян-Мадан все още е активно
Свлачището по пътя Смолян-Мадан все още е активно