НОВИНИ

Държавата създава предприятие, което да управлява безстопанствените язовири

Държавата ще създаде специална компания, която да управлява безстопанствените язовири. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов. Новото дружество ще се финансира от бюджета и от специално създаден за целта фонд.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:33, 14.03.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Предложението за ново държавно предприятие за управление на язовири, идва след последните наводнения в Брегово и община Хайредин от края на миналата седмица. Според министъра на икономиката основният проблем за лошата поддръжка на язовирите е липсата на средства.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Ще има търговско предприятие, което ще е собственик на язовирите, които общините не могат да поддържат и държавата, и то ще отговаря за тяхната поддръжка. Държавата ще предоставя бюджета, както и фонда, който възнамеряваме да създадем от стопанската дейност на абсолютно всички язовири, които ще набират средства от този фонд.

Промените в закона ще бъдат готови до следващата сряда и ще бъдат предложени в Народното събрание от депутати, каза още Караниколов.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Имаме анализ за около 5500 язовира, от които над 4500 са на общините. Ще се изпратят веднага писма на общините, ще се даде едномесечен срок там, където те не могат да ги управляват. Някои от язовирите се управляват от общините, дават се на аренда, но има язовири, които са направени с цел само безопасност. Те не се стопанисват добре от общините, тъй като няма средства за тях.

Според председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор спешно трябва да бъде направена карта на язовирите и те да бъдат разпределени не само по големина, но и по опасност.

Петър Горновски, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор: Направили сме 8000 проверки на язовирите в страната, 5701 са язовирите, в момента издирваме още.

Горновски е категоричен, че пари за ремонт на всички язовири няма и затова трябва да се финансира поправката на най-опасните съоръжения.

Корнелия Маринова, кмет на Ловеч и представител на Националното сдружение на общините в България: Имаме 1424 язовира, които са с технически неизправности на язовирните стени, 205 от тях са с повече от едно неизправно съоръжение. 81 язовира трябва да бъдат изпразнени по предписанията, които са дадени от държавната агенция, да не говорим за това, че много актове за установяване на административни съоръжения са написани.

Все още няма срок за изработване на картата за рисковите обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След четири първи копки още няма Съдебна палата във Варна
След четири първи копки още няма Съдебна палата във Варна
На прощаване Рекс Тилърсън предупреди за тревожни действия на Русия
На прощаване Рекс Тилърсън предупреди за тревожни действия на Русия