НОВИНИ

​Света Тереза Калкутска е седмата светица с името Тереза в католическата църква​

Света Тереза от Калкута (сега Колката) е най-новата светица с името Тереза в лоното на Римокатолическата църква, която бе канонизирана днес от папа Франциск. Етническата албанка Гонджа Агнес Бояджиу, родена в Скопие през 1910 година и индийска гражданка от 1948 година, бе повече известна с монашеското си име Майка Тереза.

bnt avatar logo
от БТА
14:29, 04.09.2016
Чете се за: 01:22 мин.
По света
​света тереза калкутска седмата светица името тереза католическата църква​

Церемонията по канонизирането започна в събота с бдение и поклон пред реликва на Майка Тереза в римската базилика Сант'Андрея деле Вале. В неделя папа Франциск отслужи литургия и ръководи главния ритуал на площад "Свети Петър" във Ватикана. По традиция всеки нов светия получава и ден на честване. За Света Тереза от Калкута това ще бъде 5 септември - денят на нейната кончина през 1997 г. Утре нейният църковен празник ще бъде отбелязан за първи път с литургия, отслужена от кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар (съпоставим с премиер в светска държава) на Ватикана.

Извън Ватикана и Италия ще бъде отбелязан ден на благодарността по повод канонизирането на Майка Тереза, който ще се състои в нейния роден град. По този повод бе огласен текстът на латински на писмото, което папа Франциск е отправил до своя специален пратеник. "В деня 20 август 2016 година бе публично обявено назначаването на Негово преосвещенство кардинал Винко Пулич, архиепископ на Сараево (Босна и Херцеговина), за специален пратеник на Светия отец на тържеството, което ще се състои на 11 септември в Скопие, в края на деня на благодарността за канонизацията на Блажената Майка Тереза от Калкута", гласи официалното съобщение на пресцентъра на Светия престол.

В хронологията по година на канонизацията на първо място е Света Тереза от Авила, популярна като Света Тереза на Исус (1515-1582 г.) - испанска монахиня, обявена за светица през 1622 година. Света Тереза от Лизийо (1873-1897 г.), повече известна като Света Тереза на Исус Младенеца, е френска монахиня, авторка на драми, канонизирана през 1925 г. Нейната сънародница, също монахиня, Света Тереза Кодерк (1805-1885 г.) е канонизирана през 1970 г. Испанската монахиня Тереза Хорнет (1843-1897 г.) е обявена за светица през 1974 г.

Света Тереза Бенедета дела Кроче (1891-1942 г.) със светско име Едит Щайн е родена в еврейско семейство, известна е като философ и след дълъг период на атеизъм приема католицизма и става монахиня. Арестувана е от нацистите в Холандия и мъченически загива в концлагера Аушвиц-Биркенау заедно със сестра си Роза, която е също монахиня в Ордена на кармелитките. Свети папа Йоан Павел Втори я канонизира през 1998 година, а на следващата година я обяви за съпокровител на Европа заедно със Свети Бенедикт и Светите братя Кирил и Методий. Италианската монахиня Тереза Еустокио Верцери (1801-1852 г.) бе обявена за светица през 2001 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангела Меркел е оптимист след срещата с турския президент Ердоган
Ангела Меркел е оптимист след срещата с турския президент Ердоган
​Джон Кери: Има трудности по пътя към споразумение между САЩ и Русия за Сирия
​Джон Кери: Има трудности по пътя към споразумение между САЩ и Русия за Сирия