Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

СЗО: Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност към тях

Световната здравна организация предупреди, че консумацията на антибиотици е опасно висока в някои страни, докато недостигът в други стимулира рисковата злоупотреба, водеща до появата на смъртоносни инфекции с устойчиви на лекарства бактерии.

bnt avatar logo
от БГНЕС
12:30, 12.11.2018
Чете се за: 01:37 мин.
Още
сзо прекалената употреба антибиотици води резистентност тях

На първо място, те са събрали данни за употребата на антибиотици в големи части на света и са били открити огромни различия в потреблението, заяви здравната агенция на ООН.

Докладът, базиран на данните за 2015 г. от 65 страни и региони, показва значителна разлика в потреблението от около четири дефинирани дневни дози (DDD) на 1000 жители на ден в Бурунди до над 64 в Монголия.

"Голямата разлика в употребата на антибиотици в световен мащаб показва, че някои страни вероятно използват прекалено много антибиотици, докато други страни може да нямат достатъчен достъп до тези животоспасяващи лекарства", предупреди СЗО в изявление.

Открити през 20-те години на ХХ век антибиотиците са спасили десетки милиони животи като побеждават бактериални заболявания като пневмония, туберкулоза и менингит.


;

Но през последните десетилетия бактериите са се научили да се борят, изграждайки съпротива срещу едни и същи лекарства, които някога са ги побеждавали.

От СЗО нееднократно са предупреждавали, че светът е изчерпал ефективни антибиотици, а миналата година призова правителствата и големите фармацевтични компании да създадат ново поколение лекарства за борба с ултра-устойчивите супербактерии.

"Прекаленото използване и злоупотребата с антибиотици са водещите причини за антимикробната резистентност. Без ефективни антибиотици и други антимикробни средства, ще загубим способността си да лекуваме общи инфекции като пневмония", каза директорът на отдела за основни лекарства на СЗО.

Бактериите могат да станат резистентни, когато пациентите използват антибиотици, от които не се нуждаят или не завършват курса на лечение, като дават на наполовина подложените на въздействие бактерии шанс за възстановяване и изграждане на имунитет.

Хил настоява, че констатациите "потвърждават необходимостта от предприемане на спешни действия, като например прилагане на политики за отпускане на антибиотици само по лекарско предписание за намаляване на ненужното използване на антибиотици".

Докато прекомерната употреба на антибиотици е обезпокоителна, СЗО заяви, че ниските стойности също са от значение.

"Резистентността може да възникне, когато хората не могат да си позволят пълен курс на лечение или имат достъп само до нередовни или фалшифицирани лекарства", предупреди той.

Докладът на СЗО показва големи разлики в консумацията на антибиотици дори в рамките на регионите.

;

В Европа, която предостави най-пълните данни за доклада, средната консумация на антибиотици е близо 18 DDD на 1000 жители на ден.

Но в рамките на региона, Турция, която се нарежда на най-високо ниво с над 38 DDD, показва почти пет пъти по-голямо потребление от най-слабата като потребление държава Азербайджан, която е имала по-малко от осем DDD.

СЗО признава, че картината на начина, по който антибиотиците се използват по света, далеч не е пълна. Огласеният в понеделник преглед на състоянието включва само четири държави в Африка, три в Близкия изток и шест в Азиатско-тихоокеанския регион.

Особено липсващи в диаграмата са САЩ, Китай и Индия.

СЗО подчерта, че много страни са изправени пред големи предизвикателства при събирането на надеждни данни, включително липса на средства и обучен персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ издига Светослав Малинов като водещ кандидат за изборите за ЕП
ДСБ издига Светослав Малинов като водещ кандидат за изборите за ЕП
Независими кандидати печелят местните избори в Словакия
Независими кандидати печелят местните избори в Словакия