НОВИНИ

​Хомеопатия или антибиотици в сезона на вирусите и гриповете?

Попитахме двама специалисти за предимствата и недостатъците на единия и на другия метод за лечение.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
09:01, 20.01.2018
6296
Чете се за: 01:15 мин.
Още

При всеки болен вируса или грипа протичат по различен начин. Хомеопатията тук може да бъде много ефективна, казват лекари.

Д-р Райна Томова - клиничен хомеопат: Разглеждаме пациента като едно цяло. Не ни интересува само моментното му състояние. Няма как, дори в сезона на грипа различните пациенти да си излязат от моя кабинет с една и съща рецепта.

Хомеопатията обаче не може да излекува пациента, когато получи усложнения в хода на едно вирусно заболяване.

Д-р Захаринка Гочева - педиатър и общо практикуващ лекар: Антибиотикът си има своето място в нашата практика по простата причина, че не е измислено нищо по-мощно на този етап в световен мащаб. При една бактериална инфекция в 99,9 на сто от случаите хомеопатията няма да ни свърши работа. Говорим за бактериална пневмония, бактериален менингит, перитонит.

Тя обаче може да неутрализира вредата от антибиотиците. Затова лекарите хомеопати препоръчват двата метода на лечение да се използват заедно за по-сигурен и по-бърз ефект.

Д-р Райна Томова - клиничен хомеопат: И не само след антибиотик, но аз бих го изписала съвместно с антибиотик и съм го изписвала тогава, когато съм имала пациенти с пневмония например.

Такива пациенти се възстановяват много по-бързо.

Хомеопатията може да се използва само в началото на вирусното заболяване, но ако се стигне до усложнения е по-добре антибиотика да се комбинира с пробиотици.

Д-р Захаринка Гочева - педиатър и общо практикуващ лекар: За мен хомеопатията е помощно средство, при първоначални симптоми, при леки случаи, при добра имунна система.

Добре е, когато се прилага антибиотично лечение, да се направи антибиограма, за да се избере най-ефективният медикамент, казват лекари. В повечето случаи обаче не се прави и се изписва антибиотик с широкоспектърно действие, за да не се влоши болния.

Д-р Захаринка Гочева - педиатър и общо практикуващ лекар: Те се изхвърлят през бъбреците и черния дроб, но трябва да приемате три антибиотика едновременно или да ги приемате с огромни количества алкохол, за да се получи сериозно увреждане на бъбреците и черния дроб.

Силата на хомеопатията лекари определят в това, че използва ниските дози на активното вещество и стимулира собствената реактивност на организма, така че той да може да се справи при болестно състояние. Специалистите обясняват, че хомеопатията е важна за профилактиката и възстановяването след заболяване и пречи вирусната инфекция да доведе до усложнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Раздаването на хранителни пакети за социално слаби се бави
​Раздаването на хранителни пакети за социално слаби се бави
Обявяват грипна епидемия и в община Благоевград от 22 януари
Обявяват грипна епидемия и в община Благоевград от 22 януари