НОВИНИ

Папа Франциск в Чили - защо за пореден път избегна родната Аржентина?

Папа Франциск публично се извини за болката на жертвите на свещеници педофили. Посещението му в Чили беше белязано и от приветствия, и от протести. Светият отец отслужи знакова литургия за избитите от диктатора Пиночет и за пръв път посети женски затвор. Това е 22-ото пътуване на Хорхе Марио Берголио в чужбина, откакто седна на Светия престол. Защо папа Франциск отново избегна родната Аржентина и как го посрещнаха в Чили вижте в коментара на Емилия Запартова за „Светът е 7“.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:45, 19.01.2018
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

Папата, приел името на светеца, посветил се изцяло на бедните, отново показа чувствителността си към онеправданите и хората в перифериите. В Чили, папа Франциск отслужи литургия на летище на военна база, в Темуко, на 700 километра южно от Сантяго.

По време на диктатурата на Аугусто Пиночет тук са били задържани хора. Земята пък е била отнета от местното население - племето мапуче Те са 7 процента от чилийското население и са заемали огромна територия преди идването на испанските конкистадори през 1541. Конфликтът дали земята да бъде върната продължава и до днес. Папата показа познания и разбиране, и приозова към помирение.

папа Франциск: Литургията е на летище Макеуе, на което са били извършени тежки нарушения на човешките права. Тази литургия е за всички, които са страдали и загинали, и за тези които носят на раменете си тежестта на толкова много несправедливост.

Още преди тази среща, Светият отец призова към уважение към правата и културата на местното население, в първата си реч, произнесена пред политици в столицата Сантяго, без обаче да споменава чилийските мапуче.

В президентския дворец Ла Монеда, в присъствието на президента Мишел Бачелет, понтифът произнесе и очакваното признание, последвано от аплодисменти.

папа Франциск: Чувствам се задължен да изразя моята болка и срам, срамът, който изпитвам, заради непоправимите щети, причинени на деца от някои служители на Църквата.

Преди 7 години католическата църква в Чили официално поиска прошка за сексуалните посегателства срещу деца, извършени от свещеници. През последните години са подадени сигнали срещу 80 духовници. Въпреки това, главата на Римокатолическата църква беше посрещнат от протести с черни балони от вероятни жертви на насилници в расо, а полицията трябваше да използва водни струи, за да разпръсне демонстранти по улиците на чилийската столица.

;

Надписът „Не на Барос“, който носеха някои от протестиращите дава отговор. Става дума за епископ Хуан Барос, назначен от светия отец през 2015 г. да ръководи диоцеза Осорно. Барос, който присъства на литургията в Сантяго, редом до Франциск, е обвинен, че е прикрил злодеянията на ментора си Фернандо Карадима. Карадима беше осъден от Ватикана за сексуално насилие срещу момчета, скандал, който разтърси Чили, преди две години. И все пак, на службата на открито в парка О Хигинс присъстваха над 400 000 души. Ако искаш мир, работи за справедливост, цитира папата кардинал Раул Силва Енрикес, открито осъдил режима на Пиночет през 1977 г. Франциск повтори и думите на големия чилиец Пабло Неруда „Блаженствата се раждат от милосърдното сърце, което не се уморява да се надява“.

Трябва да се иска прошка и да се подкрепят жертвите, но същевремнно да ес ангажираме това да не се повтаря, каза главата на Римокатолическата църква публично и се срещна лице в лице с жертви на свещеници педофили.

Дни преди пристигането си в Чили, светът видя опожарени чилийски църкви. Не е ясно кои са извършителите, но агенция Ройтерс коментира, че през последните години Мапуче са подпалвали храмове, за да раздвижат въпроса за връщането на зевмите им и признаването на езика им.

Факт е обаче, че между 2006 и 2014 та година, процентът на атеистите в страната се е увеличил от 12 на 22 на сто.

Арженитският папа посети за първи път женски затвор в Сантяго или по-точно затворнички, събрани в гимнастически салон, но отново пропусна родината си. Латиноамиракнската страна не е планирана и за тази година. Защо Хорхе Берголио отказва да се върне по родните земи откакто беше избран на 13 март 2013 се запита не една медия. Познавачи на Ватикана обяснават това с нежеланието на папата да бъде въвлечен в политическите борби в Аржентина. И след разтърсеното от педофилски скандали Чили, Франциск пристигна в Перу, където го чака същото изпитание. Перуанско католическо движение беше поставено преди дни под опеката на Ватикана, а основателят му Луис Фигари се разследва за педофилия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зарков: Корупцията е основен проблем, подкопаващ българската държавност
Зарков: Корупцията е основен проблем, подкопаващ българската държавност
Военен самолет на Българските ВВС претърпял авария, няма пострадали
Военен самолет на Българските ВВС претърпял авария, няма пострадали