НОВИНИ

Защо Меркел идва в София?

Ангела Меркел пристига у нас в събота. Посещението ѝ в София не беше отдавна планирано и сякаш изненада не само медиите, но дори дипломатите, които спешно трябваше да го подготвят.

bnt avatar logo
от Александър Андреев, DW
20:22, 19.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Германската канцлерка отива в българската столица, за да научи от първа ръка какви са приоритетите на това председателство и как правителството на Бойко Борисов смята да играе извънредно трудната си роля на координатор и посредник в един много напрегнат момент за ЕС. Така звучи официалното обяснение за кратката визита. Тя е по покана на Борисов, за когото появата на Ангела Меркел като първи премиер на държава от ЕС в полугодието на българското председателство несъмнено е от голямо значение като жест лично към него и към страната.

Меркел отива в София непосредствено след срещата си с френския премиер Еманюел Макрон и в самия апогей на опитите да се сформира широка коалиция в Берлин. Тоест, в този напрегнат момент посещението ѝ едва ли е само протоколно отскачане до столицата на поредния европредседател. Меркел реши да остане на политическата сцена най-вече, за да помогне на ЕС да се справи с тежките кризи. И очевидно в София тя ще разговаря с българските си домакини именно за тях: за Брекзита, за мигрантите и бежанците, за борбата срещу тероризма, за разлома между Западна и Източна Европа, за изтънелия бюджет на ЕС.

;

Но в дневния ѝ ред със сигурност присъстват и отношенията с балканските съседи на България. Не само със Западните Балкани, които българското председателство посочи като свой приоритет. В сряда от дипломатически източници изтече новината, че в София може да бъде организирана среща на високо равнище между ЕС и Турция. Еврокомисията коментира уклончиво тази новина, но аз си мисля, че усилено се работи за такава среща и за подобряване на отношенията. А София е много подходяща като място и като посредник. Освен това твърди се, че на Ердоган никак не се е харесал фактът, че като европредседател България ще насърчава Западните Балкани, но не се ангажира с европейското бъдеще на Турция. На този фон е логично именно преди публикуването на поредните доклади за напредъка на страните-кандидатки за ЕС след около два месеца да се умува над възможните варианти за разговор между ЕС и цяла група балкански държави, в която влиза и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Меркел: Германия и Франция имат сходни възгледи за Европа
Меркел: Германия и Франция имат сходни възгледи за Европа
Села в Дуловско от три месеца чакат дърва за огрев
Села в Дуловско от три месеца чакат дърва за огрев