НОВИНИ

Световни реакции след откриването на американското посолство в Ерусалим

Откриването на американското посолство в Ерусалим и съпътстващите го човешки жертви в палестинските територии бяха остро разкритикувани и от съюзници, и от противници на САЩ.

bnt avatar logo
от / БТА
20:06, 14.05.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова към сдържаност, за да не ескалира конфликтът между Израел и палестинците, както и двете страни да се върнат на масата за преговори.

Великобритания заяви, че докато на такива преговори не се постигне споразумение за статута на Ерусалим, няма да последва американския пример.

Париж обвини Тръмп, че нарушава международното право и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Чешкият премиер Андрей Бабиш съобщи в Туитър, че Чехия скоро ще отвори в Ерусалим свое почетно консулство и информационно-културен център „Чешки дом“.

;

Русия се отнася отрицателно към откриването на посолството на САЩ в Ерусалим, заяви Сергей Лавров. Всички въпроси по уреждането на израелско-палестинския въпрос могат да се решават единствено чрез преки преговори между лидерите на страните в конфликта и Москва потвърждава тази позиция във всичките си контакти с израелското държавно ръководство, каза Лавров.

„Америка избра да бъде част от близкоизточния проблем, а не решение“, заяви турският президент Реджеп Ердоган. Той каза, че американският президент Доналд Тръмп се опитва да отклони вниманието от вътрешните проблеми, като премества посолството, „опитва се да скрие пожара вътре като подпалва пожари отвън“.

Кувейт поиска утре сутринта да се състои открито извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обстановката в Близкия изток, след като десетки палестинци бяха убити от израелската армия по време на протести в ивицата Газа, съобщиха осведомителните агенции.

Преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим ще разпали напрежение в Близкия изток, предупреди председателят на иранския парламент Али Лариджани, цитиран от АП.

Правителството на Япония се опасява, че преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим ще доведе до обостряне на ситуацията в Близкия изток. Това заяви днес генералният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга, предаде ТАСС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млад мъж беше наръган с нож от младеж в тролей в столицата
Млад мъж беше наръган с нож от младеж в тролей в столицата
Първа реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания
Първа реч на действащ шеф на МИ5 извън Великобритания