НОВИНИ

Световният конгрес за водата отново у нас

Отново Световният конгрес за водата - форум на топ учени в света, е в България. Отново със силно българско участие - макар и с японски оттенък. И отново е тук световноизвестният учен, нобеловият лауреат, французинът, който откри вируса на СПИН проф. Люк Монтание.

bnt avatar logo
от Даниела Кънева
16:28, 27.10.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Разбира се, Люк Монтание откри първата сесия. Той беше и първият оратор. И направи новина. Доказва, че чрез водните структури може да се анализира ДНК, което според учените тук - 150, от целия свят - е революционно откритие. Твърди, че бактериите и вирусите променят водните структури.

Може ли човечеството да спечели битката с микроорганизмите - бактериите, вируситe?

Проф. Люк Монтание - Нобелов лауреат (Франция): Сигурен съм. Правим толкова много промени. И не става дума за нашето или за следващото поколение, а някога в бъдещето. Никой не говори за това, ние не знаем все още какъв е ефектът. Но трябва да бъдем много внимателни.
БНТ: От 12 конгреса - 5 в България - защо?
Проф. Румяна Ценкова - Университета в Кобе, Япония: България има най-много минерални извори в Европа. И са много ценни и това е незаменимо богатство на България, което ние трябва да го разберем, да го разгадаем. И цялата тази конференция работи за България.

Русенката Румяна Ценкова сътвори нова наука за светлината и водата - Аквафотомика през 2005-а, а година по-късно взе голямата световна награда за бърз червен спектроанализ. Работи години наред заедно с Парижката лаборатория на Люк Монтание. А сега пренасят общите си изследвания за тайнствата на водната молекула в новата супермодерна лаборатория на Монтание в Швейцария. Една българо-френска авангардна връзка реализирана неслучайно чрез Япония и света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За тротоарите и хората
За тротоарите и хората
Социалният министър е против вдигането на заплатите на калпак
Социалният министър е против вдигането на заплатите "на калпак"