НОВИНИ

​Световноизвестният хореограф и режисьор Димитрис Папайоану вече е в Пловдив

Започна и тридневната подготовка на сцената на Дома на културата в града за грандиозния спектакъл "Великия укротител" - част от програмата на фестивала One Dance Week. Билетите за трите представления отдавна са изчерпани.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
19:00, 26.09.2018
Чете се за: 00:39 мин.
Още

"Великият укротител" е новият триумф на създателя на живи картини Димитрис Папайоану. Внушителните декори на спектакъла изграждат нелогични светове, в които човешките тела се сливат едно с друго или с парчета нежива материя.

Димитрис Папайоану: Има в еднаква степен поезия и в тялото, и в звуците, и в езика. Човек, който може да твори поезия, може да я сътвори от всичко. Но не е ли вярно, че с човешкото тяло изпитваме цялата агония и цялата мистерия на живота! Не е ли то онзи материален обект, който опитваме да събудим всяка сутрин, да отдаваме на другите, да изграждаме смисъла на живота. Не е ли нещо, което всички ние споделяме!
;

В голотата на тялото е скрита най-откровената същност на поезията, убеден е световно известният режисьор.

Димитрис Папайоану: Вярвам в това. Не е ли достатъчно основание това, че всички така се раждаме? Освен това аз съм грък. Ние обичаме голите тела. Телата са смъртни, но тяхната прелест е безсмъртна.

Папайоану идва в Пловдив веднага след Торино, после отива в Дрезден, а от екипа на 40-тото издание на Dance Umbrella в Лондон пишат, че с нетърпение очакват завръщането му на световния фестивал. В Пловдив артистът ще получи от министъра на културата държавното отличие "Златен век".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Още от деня“: Зам.-министър Пенков за предложените реформи в здравеопазването
В „Още от деня“: Зам.-министър Пенков за предложените реформи в здравеопазването
Уил Смит на 50 години: Актьорът скочи с бънджи за юбилея си
Уил Смит на 50 години: Актьорът скочи с бънджи за юбилея си