НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН без консенсус за Северна Корея

Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание при закрити врата по искане на Съединените щати и Япония. Причината са последните изстрелвания на ракети от Северна Корея. Една от тях падна в японски води.

Георги Петров
от Георги Петров
08:33, 04.08.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
съветът сигурност оон без консенсус северна корея

След приключването на заседанието Съединените щати, Япония и Южна Корея изразиха надежда, че Съветът за сигурност ще може в най-скоро време да осъди действията на Пхенян.

На вчерашното заседание до обща декларация не можа да се стигне въпреки острото осъждане на действията на Северна Корея от почти всички участници. За момента не е насрочена дата за следващото заседание по въпроса, но според постоянния представител на Вашингтон - Саманта Пауър, то вероятно ще е съвсем скоро.

Подновяване на диалога със Северна Корея е невъзможно, докато Пхенян продължава провокационните си действия, включително и изстрелването на балистични ракети. Това заяви постоянният представител на Южна Корея в световната организация О Джун.

Според него диалог може да има само в контекста на връщането към преговорите за ядрено разоръжаване на страните от Корейския полуостров.

Балистична ракета на Северна Корея падна в изключителната икономическа зона на Япония на 250 километра западно от полуостров Ога вчера. Японският министър на отбраната потвърди, че няма нанесени щети.

Преди две седмици Северна Корея изстреля три балистични ракети, които според Пхенян симулират превантивни ядрени удари по южнокорейски пристанища и летища, в които са разположени американски военни обекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опити за преминаване на българо-сръбската граница
Няма опити за преминаване на българо-сръбската граница
Бурята Ърл прерасна в ураган
Бурята Ърл прерасна в ураган