НОВИНИ

Съвместен проект „Черноморска кухня“ между България, Турция и Русия

Трима български експерти в сферата на туризма са се заели да работят за създаването на марка "Черноморска кухня". Това е обща идея между България Русия и Турция, която беше обявена по време на среща на министрите на туризма от Черноморското икономическо сътрудничество във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Н. Няголова / Б. Варнева
09:15, 17.06.2018
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Идеята за новата марка възниква, след като става ясно, че черноморската кухня не присъства в нито една престижна кулинарна организация. Затова експерти от Черноморските държави се захващат да наложат новия бранд.

Това е проект, който включва всякакви храни от Черноморския район - риби, меса, плодове, зеленчуци, сирена, билки и подправки, обясни ресторантьорът Желязко Каракашев.

Към момента са селектирани около 150 продукта и толкова ясно. В края на октомври след дегустация в Турция ще бъдат сведени до 50.

В края на проекта идеята е да се стигне до 5-6 значими за региона ястия и хранителни продукти.

До 2025 г. амбицията е Черноморската кухня да влезе в топ 15 на националните кухни в света.

;

По земите край Черно море са идвали и си отивали много народи - гръцките колонизатори, римляните, по-късно османската и руската империи, Австроунгария и дори републиките Генуа и Венеция. Всяка от тези цивилизации е оставила свой отпечатък върху кухнята на местното население, казва световноизвестният ресторантьор Игор Бухаров. Но кухнята има и много общи черти.

Игор Бухаров, президент на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия: Когато започнахме да проучваме този въпрос, открихме близо 170 ястия по крайбрежието, практически еднакво приготвени и даже с почти еднакви имена. Това ни даде основание да смятаме, че можем да създадем такъв бранд.

Засега експерти от Русия, България и Турция са се ангажирали да развиват този проект.

Игор Бухаров, президент на Федерацията на ресторантьорите и хотелиерите в Русия: Нашата задача е да намерим няколко общи характерни ястия, за които всеки обикновен човек би казал - да, това е черноморска кухня. Можем да добавим още 50 и всичко това да стане основа на новата марка. Става дума не за ястията от вътрешността на черноморските държави, а за тези по крайбрежието.

Създаването на обща черноморска кухня, подобно на средиземноморската, ще подпомогне развитието на туризма, убеден е експертът. Според него новата марка може да бъде анонсирана пред света до 3-4 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ за законите за хора с увреждания
Лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ за законите за хора с увреждания
Часове до подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония
Часове до подписването на договора между Скопие и Атина за името на Македония