НОВИНИ

България и Гърция проведоха военно учение по залавяне на терористи

Съвместно военно учение на силите за Специални операции на България и Гърция се проведе в района на граничния пункт Илинден-Ексохи.

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 09.06.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Групите специални части от двете държави проведоха операция по залавянето на терористична група. В демонстрациите от българска страна участваха два хеликоптера "Кугър", от които по въже слязоха част от военнослужещите, включили се в операцията.

4 самолета F-16 на гръцките военно-въздушни сили осигуряваха въздушното пространство при провеждане на акцията. Подготовката получи висока оценка от министрите на отбраната на България и Гърция, които коментираха пред медиите, че такива учения засилват съвместните възможности за неутрализиране на опасностите, свързани с нелегалните емигранти, и терористични действия.

Красимир Каракачанов, министър на отбраната на Република България: Както България, така и Гърция се готвят да отразяват подобни проблеми, а не първо да се случат проблемите и тогава да се чудим как да реагираме. Непосредствена заплаха няма. Но вие знаете, че когато някой реши да извърши подобно престъпление, той едва ли ще ни се обади по телефона да ни предупреди. Ние трябва да сме готови, да предотвратяваме подобни терористични нападения и както виждате днеска това обучение е точно стъпка в правилната посока - Обучение на специалните сили, които са призвани първи да реагират при такава ситуация. Само чрез по-големи усилия в обучението на личния състав можем да сме сигурни, че ще бъдат ефикасни, когато се наложи да действат, да защитават живота и здравето на българските граждани, суверенитета и целостта на държавата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР ограничава трафика на бежанци през страната
МВР ограничава трафика на бежанци през страната
Арменското училище остава без ученици заради трудното паркиране в Стария град
Арменското училище остава без ученици заради трудното паркиране в Стария град