НОВИНИ

СЗО въвежда строги критерии при редактирането на човешки гени

Световната здравна организация (СЗО) се обяви за въвеждането на по-строги критерии при редактирането на човешки гени. Работна група ще определи допустимите граници от етична и здравна гледна точка при модифицирането на гени. След като в Китай беше съобщено, че са родени първите ГМО-бебета, Япония забрани редактирането на човешко ДНК, освен с научноизследователска цел.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:31, 04.12.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Работна група, съставена от най-добрите експерти в областта на генетиката и представители на страните-членки на СЗО ще решава какви да бъдат критериите при редактиране на човешки гени.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Генното модифициране може да има необратими последствия. Това е все още непозната област, към която трябва да се подхожда отговорно. Ние от СЗО вярваме, че е от първостепенна важност да изясним всички етични въпроси и рискове.

Световната научна общност единодушно осъди генното инженерство, практикувано върху хора, и настоя за прекратяването на експериментите в тази област.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Става дума за човешки същества и не можем да допуснем дори най-малка вероятност да им бъде нанесена вреда.

Китай, където се родиха първите бебета с редактирано ДНК, временно забрани изследванията в тази област. Китайски учен обяви, че успешно е приключил неговият експеримент, при който благодарение на модификация, бебета, чиито баща е носител на ХИВ, а майката не, са с ДНК устойчиво на зараза с вируса на СПИН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50-годишен юбилей от първия випуск в профилите Телевизия и Радио във ФЖМК
50-годишен юбилей от първия випуск в профилите "Телевизия" и "Радио" във ФЖМК
​Абсурден случай в Университетската болница Свети Георги в Пловдив
​Абсурден случай в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив