НОВИНИ

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София

Таксиметрови шофьори излязоха на протест в София заради незаконен превоз на пътници. Те настояват руската фирма ,,Максим такси" да преустанови дейността си у нас, тъй като според тях работи извън правилата. Компанията набира клиенти чрез мобилно приложение за връзка между клиент и шофьор. От Комисията за защита на конкуренцията са се сезирали по случая и се очаква скоро да бъдат обявени резултати от проверката.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов Милена Кирова
18:24, 21.03.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Георги Христов кара такси над 25 години. По думите му услугата, която предлага руската компания е пример за нелоялна конкуренция.

Георги Христов, таксиметров шофьор: Пак я имаше преди, но от една година става масова и се разпространява. Сигурно са станали над 1000 коли.

Георги разказва, че компанията дава възможност на всеки да превозва пътници с личния си автомобил. Нужно е само да се попълни заявка по интернет. По този начин се спестяват много разходи, което позволява клиентите да се возят почти два пъти по-евтино, но без застраховка например.

Георги Христов, таксиметров шофьор: 700 лв. са разходите на един таксиметров шофьор за извършването на тази дейност месечно."

От бранша заявиха, че от две години сезират институциите за проблема с незаконния превоз с лични автомобили.

Малин Господинов, таксиметров шофьор: Няма значение името на фирмата. Има значение това, че държавата не се грижи кой допуска на пазара за превоз на пътници под всякаква форма.


;

Проблемите в бранша бяха обсъдени и в парламента с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Кирил Илиев, председател на Съюз ,,Такси": Искаме и една среща в главната прокуратура, за което се надяваме, че ще ни съдействат тук присъстващите, за да се ускорят процесите.

Оказва се, че Министерството на транспорта и Автомобилната администрация, съвместно с НАП и прокуратурата работят по случая близо година. Доказателства обаче се събират трудно, защото собственикът на приложението е офшорна компания, чиито сървъри не са в България.

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Проблемът е в това, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и това вече да е законовото основание, въз основа на което приложението да бъде свалено от интернет.

Руската компания работи у нас от 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци на антиправителствените протести в Тирана
Сблъсъци на антиправителствените протести в Тирана
Борисов в Брюксел: Изпълнителната комисия в ГЕРБ ще обсъжда имотните сделки
Борисов в Брюксел: Изпълнителната комисия в ГЕРБ ще обсъжда имотните сделки