НОВИНИ

Тази вечер "В кадър" от 22:40 ч.: "Родът на Апостола"

В рубриката на БНТ "В кадър" тази вечер ще видим кои са живите родственици на Васил Левски. Весела Смилец разказва интересни факти, до които екипът, работил по филма е стигнал в процеса на заснемането.

Весела Смилец
от Весела Смилец
09:18, 08.03.2017
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Живите родственици на Васил Левски са около 50. Това са два големи рода - по линия на майката и по линия на бащата. За Кунчевите - рода на бащата се знае по-малко, те са били бояджии. Караиванови - родът на майката са били по-заможните. И от двата рода до момента има разклонения. Екипът, работил по филма се ограничава до потомството, което тръгва по разклонението на родословното дърво след семейството на Апостола. Гина и Иван имат 5 деца, от тях единствено сестрата на Левски - Яна има потомство. От деветте й деца родът до днес продължават само три дъщери - Гина, София и Елена. Героини на филма са три техни правнучки - Жанина Загорска, Стефана Ветринска и Христина Богданова, съответно всяка проследява от кого във времето са получили паметта за Левски.

Според Весела Смилец, границата между истината и легендата в тези спомени - писмени или устни - е много тънка. Това затруднява и самите историци, защото родствениците дават сведения още на първите биографи на Левски. Те разказват за моменти от живота му, които остават скрити и без исторически документ заради конспиративния характер на работата на Апостола в Българско.

Във филма ще видите как Жанина, Стефана и Христина минават по стъпките на Васил Левски, свързани с емоционални за него моменти. Във филма е използвана малко известна народна песен, за която има свидетелство, че Левски е пял на бесилото. Песента е реставрирана по нотен запис от колегите ни Даниел Спасов и Милен Иванов, специално за филма.

"Родът на Апостола" - филм на Весела Смилец, Атанас Атанасов и Борислава Димова.

Гледайте го "В кадър" на 8 март, сряда, от 22:40 часа по БНТ1!


;

Работни моменти от заснемането на филмовия разказ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Планински спасители са оказали помощ на изгубили се скиори в Пирин
Планински спасители са оказали помощ на изгубили се скиори в Пирин
Над 80% от младежите не различават истинските от фалшивите новини
Над 80% от младежите не различават истинските от фалшивите новини