НОВИНИ

Дизайнер предлага бижута, вдъхновени от българската шевица

Бижута, вдъхновени от българските народни шевици. Това предлага дизайнерът Петя Илиева. Макар че денят 8 март не е част от нашата фолклорна традиция, Петя смята, че всеки повод е подходящ за красотата на народното творчество.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:10, 08.03.2017
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Българската везба, шевиците по деколтето и ръкавите – те носят щастие и хармония на човека, който ги носи и на този, който ги гледа.

Петя Илиева - дизайнер: Тайните на българската шевица са все още неразгадани, но може би това е точно, което провокира хората да искат да ги притежават, да ги носят със себе си.
;

Голяма част от символите, които Петя изобразява върху бижутата са изградени на основата на елбетицата – двойният кръст, основен символ за българската шевица, използван да закриля своя притежател. Орнаментът се състои от общ център, от който започват осемте посоки на света,изобразява и цикличността в природата. Символът включва още сърцевидни форми, човешки глави с животински рога (препратки към кукерите), флорални мотиви, семена и птици. Друг интересен орнамент използван за направата на бижутата е звездата на Алатир.

Петя Илиева - дизайнер: В митологията се вярва, че този камък, който е с такава форма на него са отпочивали и са събирали сили боговете и затова се вярва, че носи сила на притежателя си. Също така славяните са го бродирали само върху ризите на своите водачи.
;

Младата дизайнерка признава, че в началото ѝ е бил необходим цял ден само за бродерията, но днес нещата се случват много по-лесно и по-бързо. Времето, в което изработва бижутата е нейното време за медитация. Процесът е бавен, но Петя признава, че и доставя истинско удоволствие.

Петя Илиева - дизайнер: Искам да поздравя всички дами с днешния празник - осми март и да им пожелая да бъдат красиви, интелигентни, тайнствени, нежни и автентични и да бъдат китни.
;

Българският детайл е модерен всеки ден, смята дизайнерката. Днес е добър повод всяка българка да го покаже.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възстановяват манастира “Света Петка Мулдавска” над Асеновград
Възстановяват манастира “Света Петка Мулдавска” над Асеновград
Жълт код за интензивни валежи в 6 области днес
Жълт код за интензивни валежи в 6 области днес