НОВИНИ

Темата за исканата оставка на Валери Симеонов измести вота на недоверие в НС

В парламента темата за скандала с Валери Симеонов измести интереса от вота на недоверие срещу правителството. Очаквано, мнозинството отхвърли вота.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:52, 24.10.2018
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Въпреки извинението на Валери Симеонов, страстите в пленарната зала по темата се разгорещиха. Противоречията сред патриотите обаче не повлияха на гласуването на вота на недоверие. Той беше отхвърлен. 133-ма депутати от ГЕРБ, ОП и Воля подкрепиха кабинета. 99 от БСП и ДПС бяха за сваляне на правителството. От ДПС поискаха оставката на Валери Симеонов и предупредиха, че ако той не си тръгне от властта, ще предприемат политически действия. БСП също настояват за оставката му. Те поискаха и изслушване на Симеонов в парламента, но идеята беше отхвърлена. От Воля настояха и за оставката на Красимир Каракачанов. От ГЕРБ заявиха, че Симеонов се е извинил за думите си. И отново посочиха, че дават със 150 милиона лева повече за хората с увреждания. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който също е за оставката на Симеонов, днес си тръгна от парламента, без да говори пред медиите. От партията му коментираха, че ще разгледат новото обстоятелство - извинението на Симеонов.

Опозицията срещу Валери Симеонов. Рунд пореден. ДПС яростно се включиха в атаката. И определиха думите на вицепремиера за протестиращите майки като брутални и цинични.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Ние от ДПС искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Ничии извинения вече не вършат работа. Цинизъм е да отговаряш за етническите и демографските въпроси. Такива като него нямат място не във властта, а в политиката изобщо. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на страната. Или си отива един вицепремиер, или си отива цялото правителство, или позорът е за цялата държава.

От БСП смятат за неубедителна тезата на ГЕРБ, че проблемите във властта са резултат от междуличностни противоречия.

Драгомир Стойнев - заместник-председател на ПГ на "БСП за България": Валери Симеонов е продукт на един маниер в политиката, който превърна институциите на държавата в противници на народа. Проблемите в коалицията са изначално заложени, след като беше дадена власт в ръцете на неустойчиви и неадекватни субекти. Необходими са нови избори и смяна на модела на управление.

ГЕРБ обаче са решени да не се отказват от властта.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Вие не сте алтернатива и вие сте го показвали винаги, когато сте имали възможността да управлявате. Ние се стягаме да управляваме страната 4-годишен мандат, който правим в момента. Всяко управление има и своите различия. Но точно това показва, че това правителство няма задкулисие, защото всичко излиза наясно и всички тези различия стават публични. И това, което направи днес вицепремиерът Валери Симеонов, е да се извини на всички тези, които са се почувствали засегнати.

Лидерът на Воля подчерта, че Красимир Каракачанов е единственият, който е защитил Валери Симеонов.

Веселин Марешки, ПГ на Воля: И е странно защо тука не се иска и неговата оставка. Не искаме техните места, искам да ви успокоя. Последните няколко дни най-отчетливо сме свидетели на едно уродливо, извратено...

Цвета Караянчева, председател на НС: Внимавайте, г-н Марешки /смях/

- Опитвам се да бъда максимално внимателен, но хората, които се изказват, всъщност използват тези думи.
Искрен Веселинов - заместник-председател на ПГ на Обединени патриоти: Не е в полза на българския парламент подобен примитивизъм да шества и да буйства от трибуната. Затова много ви моля, всеки път когато има подобни изблици на хора, утвърдили себе си като еталон на мутро-политиката, да ги слагате на място.

От Атака смятат, че е рано да се говори за проблем пред властта заради скандала с Валери Симеонов.

Явор Нотев - депутат от Обединени патриоти, Атака: Оценката за изявлението на вицепремиера остава непроменена. Не намирам, че това е залогът, не е препъни камъкът пред управлението на страната в момента.

На фона на скандала във властта, кабинетът очаквано оцеля при третия вот на недоверие. В следващите дни ще проследим и развитието на сагата около патриотите. Дали ще бъде потушено напрежението, или Волен Сидеров ще продължи да иска оставката на Валери Симеонов. И дали това, което се случва около тях ще се отрази на предстоящите важни гласувания в парламента. Сред тях и бюджетът за догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Валери Симеонов се извини след Коалиционния съвет
Валери Симеонов се извини след Коалиционния съвет
Паднали дървета и клони след ураганен вятър в oбласт Русе
Паднали дървета и клони след ураганен вятър в oбласт Русе