НОВИНИ

Теменужка Петкова увери, че Мини "Марица-изток" 2 и ТЕЦ-ът ще работят нормално

Новите екоправила на ЕС за нивата на замърсяване след 2021 година - изкараха 2000 миньори и eнepгeтици на протест пpeд Мини "Марица-изток" 2 в Раднево. Те се опасяват, че заради ограниченията на допустимото замърсяване ще останат без работа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ги увери, че държавните Мини "Мариц-изток" 2 ще продължат да работят нормално и че се очаква ТЕЦ-ът към тях да получи безсрочно изключение от новите екоправила, и това ще позволи на централата да работи при сегашните нива на замърсяване на въздуха.

bnt avatar logo
от Д. Петкова
18:22, 28.11.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Работещите в Мини "Марица - изток" 2 заявиха, че осигуряват 45% от електроенергията в страната и настояха държавата да изработи конкретна програма за стабилизация и нова енергийна стратегия до 2050 година, която ще гарантира запазване на работните им места. Те се опасяват, че 100 000 души могат да останат на улицата заради по-строгите европейски екоправила за допустимо замърсяване на въздуха.

Работещи в комплекса: Искаме сигурност за работните си места, защото ние се притесняваме за нашите семейства, за нашите деца и това касае не само нас, но и абсолютно цяла България.
Деян Дяков - председател КНСБ, ТЕЦ-2: Произвеждаме 60% от електроенергията през 4-е зимни месеца. Без нас държавата изпада в енергийна криза.

Министърът на енергетиката заяви, че ¼ от необходимите въглеродни квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток" 2 вече са закупени, а до 21 декември енергийния холдинг ще купи всички останали емисии, за да може централата да работи в нормален ритъм и да не бъде глобена за надвишаване на позволеното замърсяване на въздуха. По думите ѝ това ще даде сигурност за бъдещето на централата и на мините, които я снабдяват с въглища.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Без централите, които работят на въглища, българската електроенергийна система не би могла да издържи. Така че да обединим усилията си да можем да направим най-доброто за България, да защитим националните интереси, да защитим работните места на хората и съответно потребностите си от електрическа енергия.

Петкова припомни, че България и Полша оспорват решението на ЕК от април 2017 година за завишаване на екологичните норми по отношение изискванията на големите горивни инсталации.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата за 100 000 лева
​Бившият военен министър Николай Цонев осъди прокуратурата за 100 000 лева
Потушен е пожарът, който по-рано днес обхвана складове до Кремиковци
Потушен е пожарът, който по-рано днес обхвана складове до Кремиковци