НОВИНИ

Най-малко 2 дни няма да има парно и топла вода в засегнатите столични райони

Токов удар е причинил тежката авария, която остави почти половината София без топла вода и парно от неделя досега. Това съобщи Росен Флоров, който отговаря за район "Изток" в "Топлофикация-София. До момента са отстранени общо 11 пробива на тръбите. Водоподаването няма да бъде възстановено още 48 часа, обясниха от Топлофикация. Причината - нова авария край столичен търговски център на бул. Цариградско шосе. Тя ще остави без отопление кварталите "Младост", "Изток", "Лозенец", "Дружба", "Студентски град", "Дианабат", "Дървеница". Възможни са смущения и в кварталите, в които досега има проблем с парното.

bnt avatar logo
от БНТ
19:57, 07.02.2017
5152
Чете се за: 01:01 мин.
У нас
Росен Флоров, "Топлофикация - София": "Възстановяването на нормалното топлоснабдяване на район "София -Изток" ще завърши с отстраняване на пробива в рамките на може би 48 часа, считано от сряда. "Топлофикация - София" има нужните специалисти за отстраняването на аварията, забавянето на пускането на парното след този токов удар не е в резултат от неграмотност и некомпетентност на персонала, а от огромен обем работа".
;

Проблемите с парното в столицата продължават трети ден, след като в неделя изби магистрален тръбопровод, заради който 9 квартала останаха на студено. Въпреки че според "Топлофикация" първоначалната авария е отстранена още вчера, се оказа, че редица квартали все още мръзнат.

;

Все още няма парно в ж.к. "Слатина", както и по високите части на Младост 4 и в целия "Студентски град". Такава е ситуацията и в част от "Младост" 1, предимно от дясната страна на "Цариградско шосе". Няма парно и топла вода още в ж.к. "Дружба" 1 в карето между бул. "Искърско шосе", "Цветан Лазаров" и бул. "Брюксел".

Все още колебания в топлоподаването има и в "Гео Милев", "Яворов и "Младост" 2 и 3.

Тръгнахме по следите на аварията. Оказа се, че тя е в подземен тунел на магистралния паропровод, излизащ от ТЕЦ "Изток" в жк. "Дружба". Затова на повърхността няма нищо видимо, което да подсказва за проблема, обясниха от "Топлофикация - София".

Боян Паунов - "Топлофикация - София": "Тя е на голям магистрален тръбопровод 1200 мм. В резултат на запълването в последствие се получават нови пробиви. Процесът е динамичен и се налага да отстраняваме, тъй като в момента, в който се появяват нови пробиви, в най-високите точки спада налягането и се нарушава и се колебае топлоподаването".

На вторичен пробив по трасето на "Топлофикация" се натъкна и екипът на БНТ, предизвикан от налягането на парата, подадена след отстраняване на основната авария.

След като вчера от енергийното министерство поискаха обяснения от "Топлофикация", днес КЕВР даде 3 дни срок на дружеството да разясни защо толкова дълго столичани са на студено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гутериш: Ще подкрепя всяка инициатива за помирение на Западните Балкани
Гутериш: Ще подкрепя всяка инициатива за помирение на Западните Балкани
Автомобил се самозапали в Карлово заради непочистена улица
Автомобил се самозапали в Карлово заради непочистена улица