НОВИНИ

Тол системата е готова за техническа експлоатация от 16 август

Тол системата за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние за превозни средства с тегло над 3,5 тона е готова да бъде въведена в техническа експлоатация от 16 август, съобщи АПИ. Тогава ще започнат тестове на системата на терен с реални данни от бордови устройства и маршрутни карти, за да се добие представа за разходите на превозвачите.

тол системата готова техническа експлоатация август
bnt avatar logo
от БНТ
16:38, 25.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Най-рано през ноември се очаква системата да може да бъде въведена в търговска експлоатация, след като в диалог с транспортния бранш се постигне консенсус за тарифите и за обхвата на пътищата с тол и бъде доказана нейната ефективност при таксуването на база изминато разстояние. Дотогава тежкотоварните автомобили ще плащат електронна винетка.

За целта се подготвят законодателни промени, които се очаква да бъдат приети до края на лятната сесия на Народното събрание.

На 3 юли предстои пореден кръг от преговори с превозвачите, а на 5 юли ще бъде и първото заседание на Обществения консултативен съвет по въвеждането на тол системата към министъра на регионалното развитие и благоустройството.

До момента са изградени 65 от 100 контролни точки с камери, които ще следят за редовността на ползвателите на пътя заедно с мобилните екипи на НТУ. Всичките 100 рамки трябва да са готови до старта на системата на 16 август.

От 1 юли започва преоборудването на съществуващите 195 рамки за следене на трафика. Също от началото на следващия месец започва обучението на тол инспекторите за работа в режим тол, за да има техническа готовност за контрол на пътя.

До момента са проверени над 640 000 автомобила, от тях близо 90 000 са с чужда регистрация. За нарушения са наложени 33 230 компенсаторни такси и са съставени около 3 900 акта за установяване на административно нарушение. Санкционираните чужди граждани са над 7 800.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола с 28 бутилки газ се вряза в американското посолство в Сеул
Кола с 28 бутилки газ се вряза в американското посолство в Сеул
Новият британски премиер става ясен на 23 юли
Новият британски премиер става ясен на 23 юли