НОВИНИ

Тръмп и Си Дзинпин обсъдиха кризата в Северна Корея

Президентите на Съединените щати и Китай изразиха увереност, че може да бъде намерено решение на севернокорейската криза. Днес е вторият ден от посещението на Доналд Тръмп в Пекин. Китай е трета спирка от азиатската му обиколка. Освен политическо съгласие за Северна Корея, двамата лидери подписаха търговски споразумения за милиарди долари.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:34, 09.11.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Съединените щати и Китай могат заедно да решат световните проблеми за много години напред, заяви Доналд Тръмп по време на срещата си с китайския лидер.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: С президента Си сме за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея.Трябва да се засили икономическия натиск върху Северна Корея, докато тя не се откаже от безумното си и опасно поведение.

Икономическата равносметка от разговорите между Тръмп и Си Дзинпин са търговски договори за над 253 милиарда долара.

Си Дзинпин, президент на Китай: Китай няма да затръшне вратата, а ще я отваря все по-широко. За Китай и Съединените щати, сътрудничеството е единственият правилен избор. Отношенията между двете държави навлизат в нов етап.

Споразуменията между двете държави обхващат всякакви области - от енергетика до селско стопанство. Съединените щати и Китай се договориха да си сътрудничат и по газов проект в Аляска. А американската авиокомпания "Боинг" ще достави на Китай 300 самолета.

Преди да встъпи в длъжност, Доналд Тръмп често критикуваше Китай. Но сега той демонстрира приятелски отношения. В няколко съобщения в Туитър американският президент благодари за гостоприемството на Пекин и нарече китайския лидер "много специален човек".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музеят на Левски в родния му град чества 80 години
Музеят на Левски в родния му град чества 80 години
Започва изграждането на кръговите кръстовища на пътя Пловдив - Асеновград
Започва изграждането на кръговите кръстовища на пътя Пловдив - Асеновград