НОВИНИ

Трети ден воден ад край Атина

Трети ден Гърция се бори с унищожителното наводнение, а проливните дъждове продължават и днес в някои от засегнатите региони. Синоптиците предупреждават за очаквана нова буря.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Ирина Николова
17:48, 17.11.2017
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Реки от кал текат там, където някога са били улиците. За по-малко от 30 минути водната стихия помела всичко по пътя си. От сряда насам проливните дъждове почти не са спирали.

Мандра остава сред най-тежко пострадалите градове. Домовете на най-малко 500 семейства са унищожени. Тук, както и на много други места, хората са останали без ток и питейна вода. Едно семейство само за 24 часа преживя моменти както на тъга, така и на радост.

Михалис Майнас, жител на Мандра: Къщата ми е съсипана. Тъща ми загина, беше много възрастна и не успя да се спаси. Всички бяхме на косъм от смъртта. Но късно тази нощ дъщеря ми роди. Сдобихме се с малко, здраво, красиво момиченце. Тя ни дава сили да продължим напред.

Мнозина са изгубили както жилищата, така и бизнеса си. В тази пекарна само преди дни са работили 7 души. Сега тя е напълно унищожена.

Вангелис Цанедакис, жител на Мандра: 20 години усърден труд и само за една нощ калта унищожи всичко.
;

Смята се, че основните причина за бедствието са масовата сеч в горите и безразборното строителство. Част от бедстващите градове са построени върху пресъхнали речни корита.

Янис, жител на Неа Перамос: По-голямата част от водата дойде от планината. Дъждът се изля там, но ние понесохме последствията.

И докато хората са евакуирани, в пострадалите градове започнаха набези на мародери. Вече има и арестувани за обири в частни домове и фабрики.

Снощи проливен дъжд наводни улици и в столицата Атина. Затворен е пътят и към градчето Керацини. Бедствена е ситуацията в района на Пирея в Централна, както и в Трикала в Северозападна Гърция. Правителството обяви, че ще отпусне 5 млн. евро за пострадалите, а премиерът Алексис Ципрас коментира, че никога през живота си не е виждал подобно бедствие. Гърция не е имала наводнение с такъв мащаб от близо 20 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво обърка президентът на Зимбабве Робърт Мугабе?
Какво обърка президентът на Зимбабве Робърт Мугабе?
Военноморските ни сили ще имат нови патрулни кораби
Военноморските ни сили ще имат нови патрулни кораби