НОВИНИ

​Три дни повече отпуск, ако откажеш цигарите - инициатива на кмета на Смядово

Три дни повече отпуск, ако откажеш цигарите. Тази инициатива е поел кметът на община Смядово, като нестандартна мярка за отказване от тютюнопушенето. Служителите на малката община и на всички общински структури ще трябва да приемат или да имат по-малко дни отпуска от колегите си.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
08:25, 23.11.2017
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Идеята за необичайната мярка кметицата на Смядово заимствала от японска фирма. Тя призна, че ѝ е неприятно, когато служителите ѝ бягат зад сградата да пушат. Тъй като не може директно да ги накара да спрат цигарите, решила да не наказва пушачите, а да стимулира непушачите.

Иванка Петрова, кмет на община Смядово: Аз искам на работното място да не се пуши и по време на робата. Искам да заявя, че това е напълно доброволно, който иска ще си използва тези три дни. Никого по никакъв начин не задължавам.

Бързата сметка на Петрова показала, че откраднатите минути за цигари се равняват на 3-4 дни годишно загубено работно време. Преди да огласи нестандартното си решение, проверила дали попада под ударите на закона. Оказва се, че законодателството не пречи да се стимулират работещите.

Иванка Петрова, кмет на община Смядово: Това е стимул за непушачите, по този начин наказваме донякъде и непушачите. Плюс-минус 10 или 5 цигари, това е до някаква степен намаляване на тютюнопушенето. По-нататък може да се реши и да се откаже.

Пушачите и непушачите са 50 на 50.

Румяна Тодорова, непушач: Нормално го приемаме, това е добра идея… Това е свързано със здравето на нашите колеги, в никакъв случай не е в техен ущърб.
Станка Иванова: Сутрин задължително традицията е кафе с цигара, но като дойда на работа цигари не пуша, тъй като не си представям да изляза навън и да изпуша тази цигара.

Новите стимули ще влязат Колективния трудов договор и ще влязат в сила от следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Димитров: ​Губим около 1 милиард лв. от незаконен внос на горива
Емил Димитров: ​Губим около 1 милиард лв. от незаконен внос на горива
Земетресение със сила 4,2 по Рихтер в Северна Гърция
Земетресение със сила 4,2 по Рихтер в Северна Гърция