НОВИНИ

Трима българи преминаха тренировъчна програма на НАСА

Пилотиране на космическа совалка, кацане на Луната с "Аполо", управление на марсохода Кюриосити. Това са само част от мисиите, които трима българи изпълниха в рамките на едноседмичен тренировъчен лагер на НАСА. С тях се срещна Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:40, 22.12.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Ученичка от Разград, учител от Челопеч и ученик от столична математическа гимназия са тримата българи, които преминаха трeнировки за астронавти в космическия лагер на НАСА в Алабама.Как се стигна до там и какво научиха в Съединените щати, сега ще видим.

Единайсетокласникът Петьо Манев съвсем случайно разбира за програма на НАСА.

Осмокласничката Божидара Цонева пък научава от учителя си по английски, а 36- годишният преподавател Йордан Ходжев - от сайта на НАСА

Петьо Манев- ученик в СМГ: "Научих за стипендията от фейсбук групата на школата по физика, която посещавам в Софийския университет"

Божидара Цонева - ученичка в езикова гимназия "Екзарх Йосиф" - Разград: "Просто реших да опитам, защото ми харесва да се занимавам с роботика и астрономия".

След тежка конкуренция тримата са одобрени. Следва едноседмичен интензивен курс за астронавти, включващ тренировки и изпълняване на мисии на симулатори.

Божидара Цонева - ученичка в езикова гимназия "Екзарх Йосиф" - Разград: "Тези до луната бяха по час и половина, тази до Марс 3 часа.

Петьо Манев- ученик в СМГ: "Имах възможността да поправям станцията ни, също да управлявам роувъра на Марс - Кюриосити.".

Йордан Ходжев сбъдва мечтата си да се срещне с астронавт.

Йордан Ходжев- учител: "Дон Томас се казваше астронавтът. Той много добре познаваше българската космическа програма още от нейното начало".

НАСА променя завинаги живота на тримата.

Петьо Манев- ученик в СМГ: Това, с което промени живота ми, лагера в НАСА е със сигурност, че сега съм още по-мотивиран да се развивам в областта на авиацията. Научих се да работя в екип и как да вземам важни решения.
Йордан Ходжев, учител:"Затвърди желанието ми да работя като учител и също така да се срещам с много деца и да предам вдъхновението, което може да промени съдбата на много хора".

Следващият конкурс на НАСА ще бъде обявен през февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители на цигарената фабрика в Благоевград са помолени доброволно да напуснат
Служители на цигарената фабрика в Благоевград са помолени доброволно да напуснат
Няма проблем с ремонта на МиГ-овете
Няма проблем с ремонта на МиГ-овете