НОВИНИ

Трима религиозни лидери за общата отговорност по пътя към доброто

В студиото на „Панорама“ трима духовници от трите най-големи религии в България - православие, ислям и католицизъм - стигнаха до общото заключение, че религиозният човек има един враг - не ближния, а злото.

bnt avatar logo
от БНТ
22:15, 21.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Тримата религиозни водачи - митрополит Антоний, митрополит на Българската православна църква в Западна и Средна Европа, д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия, и екзарх Христо Пройков, председател на Европейската конференция на Католическата общност в България - стигнаха до извода, че макар омразата да навсякъде, отговорността да се пребори принадлежи както на отделния човек, така и на обществото.

митрополит Антоний: Омразата е не само по екрана, а и в обществото. Тя е плод на бездуховността и безверието, най-вече на липсата на любов.
д-р Мустафа Хаджи: Омразата не е малко, но е обхванала една част от обществото. Тя често пъти се насърчава от политици и медии.
екзарх Христо Пройков: Не е от значение на кого правиш добро, важно е на кого правиш добро. Най-трудно казваме на себе си, че трябва да се променим. И трябва да направим този избор с отговорността на Божиите чеда.

Тримата религиозни водачи изразиха мнението, че общият враг пред тях не са те самите, а войнстващият секуларизъм, атеизма и липсата на вяра.

д-р Мустафа Хаджи: Религиозните хора намират общ език. Религиозните хора не са имали проблеми, докато религията не се използва за политически цели.
митрополит Антоний: Болна е душата на съвременния човек. Стане ли по-добър човек, ще го придружи вярата. Човек, който няма вяра, е звяр.
екзарх Христо Пройков: Медиите трябва да популяризират доброто, защото българинът е добър по сърце.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синът на Елин Пелин: Баща ми помогна в спасяването на евреите
Синът на Елин Пелин: Баща ми помогна в спасяването на евреите
Излагат в Бъкингамския дворец рядко показвани предмети на принцеса Даяна
Излагат в Бъкингамския дворец рядко показвани предмети на принцеса Даяна