НОВИНИ

Тристранният съвет обсъди Бюджет 2018

Ново сравнение на Бюджета за 2018 с пица е на път да измести крилатата фраза на Симеон Дянков за приликата между бюджета и постната пица. Вицепремиерът Валери Симеонов сравни държавния бюджет за догодина с богата пица „Калцоне“.Докато социалните партньори обсъждаха в Тристранния съвет числата във финансовата рамка за догодина, КНСБ проведе протест с искане за по-високи заплати.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:00, 27.10.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

По думите на вицепремиера Симеонов, изненадите в пицата ще са приятни. Три са секторите, за които се знае, че ще получат повече средства от догодина - здравеопазване, социалната сфера и образованието. Не навсякъде ще се дадат тези средства, които бяха по-рано обещани, заради което имаше и протест на жълтите павета пред Министерския съвет днес. На фона на този протест се проведе вял дебат по параметрите на бюджета.

В него са заложени:

  • ръст на икономиката от 4%, колкото е през тази година
  • 1% дефицит
  • Нов заем за покриване на стари задължения.

Образованието е един от секторите, който ще получи повече средства за заплати 330 млн. лв. повецче. Сектор сигурност ще получи също повече средства - както за заплати в армията, така и в полицията.

Само КНСБ и Стопанската камара не одобриха бюджета.

;
Димитър Бранков - заместник-председател на Българската стопанска камара: Смятаме, че се подава погрешен сигнал към повечето бюджетни сфери, към повечето области на политики, тъй като имаме така или иначе доказуемо забавен ход на реформите.
Васил Велев, председател на Асоциация на индустриални капитал: Законът за държавния бюджет получи петица. Запазва макроикономическата стабилност, защото запазва един много добър данъчен модел, към който се стремят все повече държави по света.
Валери Симеонов, вицепремиер: Повече от добра бих казал много добра оценка. В действителност всеки бюджет в аванс винаги крие определени изненади, но смея да мисля, че този път те ще бъдат приятни.
;

Социалните партньори не успяха да се споразумеят за минималната работна заплата и социалните плащания и това са основните им различия от години наред - как да се определя минималната работна заплата, да се увеличат ли осигурителните прагове.

Предвидено е минималната работна заплата да стане 510 лв. от 1 януари.

В понеделник бюджетът влиза на обсъждане в МС, защото крайният срок за внасянето му в Парламента е 31 октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сметище притеснява жителите на Дулово
Сметище притеснява жителите на Дулово
50 са пострадалите къщи от водната стихия в село Ливада
50 са пострадалите къщи от водната стихия в село Ливада