НОВИНИ

Тръмп подписа закона за новите санкции срещу Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа днес закона, с който се налагат нови санкции на Русия, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Белия дом.

bnt avatar logo
от БТА
21:04, 02.08.2017
Чете се за: 00:50 мин.
По света
тръмп подписа закона новите санкции русия

Миналата седмица двете камари на Конгреса одобриха с голямо мнозинство наказателните мерки срещу руското правителство заради намесата му в президентските избори в САЩ през 2016 г., анексията на украинската област Крим и други нарушения на международните норми.

Президентът заяви, че подписаният закон има "значителни недостатъци" и прикани Конгреса да не използва тези наказателни мерки, за да спъва опитите на САЩ и европейските им съюзници да намерят изход от кризата в Украйна.

"Въпреки че съм привърженик на твърдите мерки за наказание и възпиране на агресивно и дестабилизиращо поведение на Иран, Северна Корея и Русия, това законодателство е със значителни недостатъци", се казва в изявлението на Тръмп. По думите му "в бързината да прокара това законодателство, Конгресът е включил [в него] явно противоконституционни клаузи".

Тръмп, който е заявявал ясно, че желае да подобри отношенията на САЩ с Русия, с неохота прие новите санкции на Конгреса, които обхващат също Иран и КНДР, припомни Ройтерс.

Държавният секретар Рекс Тилърсън каза днес пред репортери, че според него и Тръмп новите санкции едва ли ще бъдат "от полза за нашите усилия" за дипломация с Русия.

Вицепрезидентът Майк Пенс отбеляза пред "Фокс нюз", че подписването на закона показва, че Тръмп и Конгресът "говорят в един глас". По думите на Пенс президентът е потвърдил ангажимента си за санкциите въпреки своето недоволство, че се ограничават неговите правомощия във външната политика.

Влезлият в сила закон лишава президента от възможността да смекчава или отменя санкциите срещу Русия без съгласието на Конгреса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души загинаха на португалски плаж след кацане на малък самолет
Двама души загинаха на португалски плаж след кацане на малък самолет
Фестивал на монодрамата започва във Варна
Фестивал на монодрамата започва във Варна