Търси се решение за проблемите с водоснабдяването в русенското село Николово

Жителите на русенското село Николово се оплакват от всекидневни проблеми с водата. Имало дни, в които тя спирала по няколко пъти, а от ВиК през седмица копаели по улиците, за да отстраняват повредите, твърдят хората. От водоснабдителното дружество казаха, че след направените ремонти в последните месеци авариите са намалели, но за да бъдат напълно отстранение проблемите, е необходима инвестиция от над 50 млн. лева.

от Даниела Василева
06:57, 22.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На територията на русенското село Николово територия се намира лесопаркът Липник и голямо езеро, но въпреки това хората тук често остават без вода. И проблемът стои нерешен вече години наред.

Иванка Андреева: Всеки ден има аварии. Каква е причината – не мога да кажа. Всеки ден. Тая седмица особено – всяка сутрин до обяд – без вода.
Сениха Стоянова: Човек си пусне уреди – да готви, да пере, изведнъж да спре тока, водата без да знаеш какво става.

Проблемът с водата обаче е придружен от още един –главната улица е осеяна с кръпки, не малка част следствие на авариите.

Сениха Стоянова: Постоянно тук по главната улица се копае, ремонти някакви от водното.
;

Заради проблеми с електрозахранването жителите на Николово излизаха на протест, а сега заради водата са започнали подписка. Междувременно всеки се спасява както може.

Иванка Андреева: Има чешмичка точно до нас – изворна. И от там си напълваме кофата и се оправяме.

Заради проблемите с водоподаването от кметството в Николово няколко пъти са подавали сигнали в Общината .

Мария Генова – кмет на село Николово: И отговорът е - ще се чака някакво проектно финансиране.

От ВиК дружеството обясниха, че е необходима цялостна подмяна на водопроводната мрежа. Системата някога е изградена от много некачествени материали и това е причината за честите аварии. Нужни са обаче 50 милиона лева и единственият вариант за тяхното набавяне са европейските програми, като тази, през която в момента се финансира новата ВиК мрежа на кварталите Средна кула и Долапите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хиляди словаци почетоха паметта на убития журналист Ян Куциак
Хиляди словаци почетоха паметта на убития журналист Ян Куциак
С диаманти на „Оскарите“
С диаманти на „Оскарите“