НОВИНИ

Търсят работници за летния сезон във Варна

Туристическият бизнес по Северното Черноморие усилено набира кадри за новия сезон. В тази все по-трудна задача помагат и от Агенцията по заетостта във Варна, които организираха поредната борса в морския град. Над 30 фирми търсят близо 500 мотивирани и подготвени кандидати за различни позиции.

bnt avatar logo
от БНТ
06:46, 30.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

През последните две години за туристическия бранш става все по-трудно да намери персонал за активния летен сезон. За това и свободните работни места се обявяват още през февруари.

Божидар Михайлов, дир. на Агенцията по заетостта-Варна: Камериери, сервитьори, барани, помощник-готвачи, работници в кухня. Пиколата малко на по-късен етап ги взимат. В момента гледат да оформят основните групи за длъжностите свързани с разконсервирането на хотелите, почистването, така че основно там са насочени усилията на хотелиерите.

В този хотел предлагат целогодишна заетост и въпреки това все по-трудно намират квалифицирани кадри.

Пресияна Гаджева, мениджър в хотел: Всеки иска да бъде на високо ниво, но за да бъде на това ниво, трябва да мине от ниските стъпала, да надгради своите знания и умения. Дори да е завършил туризъм трябва да има надграждане, трябва да има опит.“

Стотици хора посетиха борсата в търсене на най-добрия баланс между работа и заплащане. Асен учи в Медицинския колеж, специалност „Рехабилитация“ и му е нужен опит.

Асен Горанов, кандидат за работа: По-скоро за опита и за практиката занапред, защото ще ми е от полза до някаква степен.

- Парите важни ли с за теб, придобивките?

- За начало не толкова. Основно опита на тази позиция.

От туристическия бранш са категорични, че ако не успеят да намерят кадри у нас, ще наемат от чужбина. Най-често хотелиерите спасяват сезона с хора от Молдова и Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви тенденции представя Седмицата на модата в София
Какви тенденции представя Седмицата на модата в София
Омбудсманът Мая Манолова представя отчет за 2017 г.
Омбудсманът Мая Манолова представя отчет за 2017 г.