Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

514 млн. евро ще струва демонтирането на спрените 4 блока на АЕЦ "Козлодуй"

514 млн. евро ще струва окончателното демонтиране на спрените четири блока на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци". От 2003 г. досега за извеждането от експлоатация на малките реактори са изразходвани 592 млн. По темата работи Николай Минков, който днес беше на ядрената площадка.

Николай Минков
от Николай Минков
20:35, 29.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Машинната зала на 1-ви блок на АЕЦ "Козлодуй" все още е в процес на демонтаж. Доскоро тук са били турбините, генераторите, кондензаторите и топлообменниците.

Делян Петров - изп. директор на ДП "Радиоактивни отпадъци": Към момента работят 120 човека, разпределени за различни задачи демонтаж на основно оборудване, спомагателно, бетонни конструкции и други устройства, служили за производство на електроенергия.

Командната зала все още не е демонтирана. На 31 декември 2002 г. командната зала на 2-и реактор изгасна. Доскоро една от най-охраняваните зони бе реакторното отделение.

От 2-и блок на АЕЦ "Колдоуй" е останал само железобетонният кожух. Ядреното гориво отдавна е извадено. Уранът от четирите затворени блока се съхранява временно в АЕЦ "Козлодуй".

Пламен Петков - гл. инженер: Подлежи на извозване към Русия, след известен период на отлежаване. Предстои демонтаж и на реакторите на малките енергоблокове.

През тази година бе пуснат в експлоатация специален цех за деактивация на радиоактивното оборудване и материали.

В цех от 6 март досега са нарязани и деактивирани 20 000 тона радиокативни материали.

Делян Петров - изп. директор на ДП "Радиоактивни отпадъци": Близо 90 % от всички метални конструкции и елементи ще бъдат освободени от регулаторен контрол и ще излезнат от тази площадка чисти.

До края на годината 6000 тона материали от спрените 4-и реактора трябва да бъдат демонтирани и радиационно обезопасени, а до 2030 процесът трябва да бъде окончателно завършен.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Вярват ли българите в свръхестественото, конспирации и суеверия?
​Вярват ли българите в свръхестественото, конспирации и суеверия?
Студена война между Белград и Прищина
Студена война между Белград и Прищина