НОВИНИ

Трудни времена за корабостроенето

Спад на поръчките за кораборемонт през летните месеци отчитат от варненския завод “Булярд”. Най-голямата конкуренция в сектора за българска страна и тази година остават кораборемонтните предприятия в Турция и Румъния.

bnt avatar logo
от Даниела Цекова
18:15, 08.07.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

С 15% по-малко са поръчките, които има корабостроителното предприятие през летните месеци. На фона на този спад обаче се увеличават офертите от Русия, което най-вероятно се дължи на проблемите, които възникнаха между руската и турска страна - коментира инж. Стоян Стоянов.

Инж.Стефан Стоянов: "Запитванията и самите реални поръчки, които се осъществяват с руски корабособственици, са се увеличили.”

Варненските корабостроители изпитват трудности заради конкуренцията на заводите в Констанца и Истанбул.

Инж.Стефан Стоянов: ”Мисля, че ние водим като качество, но турците работят на сравнително по-ниски цени, на много по-ниски ставки и голяма част от корабособствениците предпочитат да отидат при тях.”

През последните месеци нови потвърдени поръчки няма, но заводът работи по направени вече заявки на Параходство Български морски флот.

Инж.Стефан Стоянов: "За тази година, за следващият месец също ще имаме кораб на български морски флот. До преди три месеца заетостта ни беше много по-голяма, тъй като имахме и ново строителство. В момента новото строителство сме го спрели.”

В момента кораборемонтното предприятие е и в преговори за три поръчки, с реална възможност за започване на ново строителство от октомври месец. Съживяването в сектора има и важен социален аспект, тъй като заводът дава целогодишно работа на повече от 500 варненски семейства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След второто класиране - свободни места във всички училища
След второто класиране - свободни места във всички училища
Цветната феерия на медитацията или търсенията на един лекар по пътя на йога
"Цветната феерия на медитацията" или търсенията на един лекар по пътя на йога