НОВИНИ

Тържествено изпращане на 33-ия български контингент в Афганистан

В Казанлък се състоя тържествената церемония по изпращането на 33-ия български военен контингент за участие в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа”. Присъстваха служебният министър на отбраната Стефан Янев и изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов.

тържествено изпращане български контингент афганистан
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 28.02.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Контингентът е в състав от 101 военнослужещи, сред тях 8 жени и е сформиран в рамките на 61-а Стрямска механизирана бригада .За 13 от военнослужещите това е първа мисия.

Участието в мисията е съгласно отговорностите на страната като член на НАТО и е част от Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан. В отговор на журналистически въпрос за възможността военнослужащите да гласуват на предстоящите парламентарни избори, министър Янев заяви:

Стефан Янев – служебен министър на отбраната: "Въпросът с предрочните избори специално за контингента, този, който изпращаме контингент, засега не е решен в позитивен смисъл на думата. Оценката, която имаме на обстановката в Афганистан, оценката, което имаме както по линия на външно министерство, така и по линия на специализираните служби е, че по-скоро организация на подобен вот би бил носим много големи рискове и сравнително малка полза. В този смисъл решението е по-скоро да няма избори там.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще е бъдещето на Гарнизонната фурна в Пловдив?
Какво ще е бъдещето на Гарнизонната фурна в Пловдив?
Холандски експерти предлагат писането на клавиатура да се изучава в училище
Холандски експерти предлагат писането на клавиатура да се изучава в училище