НОВИНИ

Ценно издание на Рибния буквар беше дарено на читалище в Първомай

Ценно издание на Рибния буквар на Петър Берон получи като дарение читалище в Първомай по повод Празника на славянската писменост и култура. Книгата е съхранявана в продължение на 60 години като семейна реликва в дома на детска учителка. Дареното от нея издание сега е най-ценният екземпляр във фонда на читалищната библиотека.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
12:42, 24.05.2019
Чете се за: 00:39 мин.
Още

Невена Рупцова била около 15-годишна, когато за първи път видяла Рибния буквар. Отивайки да се запише в пловдивска гимназия, тя открила захвърлена книга сред други, предназначени за унищожаване.

Невена Рупцова: Още от първия момент като я видях, тя беше отгоре върху книгите и върху другите отпадъци и като я погледнах, аз само като видях делфина и Петър Берон, аз знам, че моята учителка беше казала, че има риба.

Спасеният от Невена "Рибен буквар" се оказал издание от 1944 г. Тя прибрала книгата в кутия и я съхранявала като най-скъпата си вещ.

Невена Рупцова: Тази книга я пазих в продължение на години и когато я погледна винаги ми напомняше за тези богати хора, с богата душевност, възрожденците.

Възпитана от семейството си да дарява, Невена избрала повода - читалищното честване на 195-тата година от издаването на Рибния буквар.

Нели Атанасова- секретар на читалище "Пробуда"- Първомай: Изненадата наистина беше много голяма, почувствах, че в ръцете си държа една светиня, защото мисля, че знаем повече за автора на Рибния буквар, отколкото за самия Рибен буквар.

Предстои дарената книга да бъде реставрирана и представена в училищата в Първомай.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спирка за разкази вече и в Пловдив
Спирка за разкази вече и в Пловдив
Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск
Започна аудиенцията на парламентарната ни делегация с папа Франциск